Home Juf Lysbeth Fobiecollega

Column Juf Lysbeth

Fobiecollega
F

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Ik heb collega’s met een bananenfobie, een spinnenfobie, een wespenfobie, een digibordfobie en een ballonfobie. (Ja, echt.) In de praktijk betekent dat ongeveer dit:

Iedere morgen rond vijf over tien staan er minimaal drie kleuters aan de deur van een willekeurige collega. Met een banaan. Of ze die even open willen maken, want de juf griezelt van bananen. De betreffende bananenfobiecollega is zich ervan bewust dat ze niet steeds dezelfde collega hiermee kan belasten, dus stuurt ze de kinderen naar wisselende groepen. De kleuters vinden het trouwens hilarisch dat hun juf griezelt van bananen. Ze laten hun ouders de engste gezichten op de bananen tekenen en spreken soms collectief af om allemaal een banaan mee te brengen.

De spinnenfobiecollega valt minder op, omdat er nu eenmaal niet iedere dag een dikke spin zichtbaar voor iedereen door het lokaal wandelt. Maar als er wel een is…berg je dan maar. Deze collega rent serieus het lokaal uit en van daaruit roept hij (ja, hij!) aanwijzingen naar de kinderen. Die worden bloednerveus en binnen vijf seconden is de klas een chaos. Hier zijn meestal de collega’s in de klassen direct naast hem de pineut. En nee, dat kan niet wachten. Die spin moet er NU uit. Citotoets? Jammer dan. Spreekbeurt? Niks mee te maken.

De wespenfobiecollega heeft wel echt een goede reden om weg te rennen voor wespen, ze is allergisch. En dat is gevaarlijk. Dat klopt. Maar we krijgen het maar niet aan haar verstand gepeuterd dat als je gaat slaan en gillen, je meer kans loopt op een wespensteek dan wanneer je rustig blijft zitten. Bij de spinnenfobiecollega zijn er altijd wel kinderen die het probleem niet zien, maar bij de wespenfobiecollega is het pas echt foute boel. Kinderen inclusief leerkracht rennen het lokaal uit en gaan pas terug als het beestje echt (ja, hij is weg, echt. Echt!) weg is. Meestal zijn hiervoor twee à drie collega’s in de weer.

De digibordfobiecollega kan het minst op mijn begrip en sympathie rekenen. Het digibord hoeft maar heel even anders te reageren dan ze gewend is en de stoppen slaan door. Bij haar. De kinderen zouden haar wel kunnen helpen, maar dat wil ze niet. Ze is bang dat de kinderen nog meer kapot maken. Ze is al zeker drie keer op cursus geweest, maar het geeft haar blijkbaar geen vertrouwen. Wij kunnen toch echt niet te pas en te onpas ons werk laten vallen om haar te vertellen dat het echt niet erg is als je per ongeluk iets hebt weggeklikt. Dat je dat gewoon weer kunt terughalen. Dus het digibord gaat daar in de klas nog maar zelden aan, tot teleurstelling van kinderen, ouders en collega’s.

Dan hebben we nog de ballonfobiecollega. Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen. Ze kan niet tegen het geluid van het opblazen, hoe een ballon voelt en klinkt als je er met je vingers aan pulkt. En ze heeft constante angst dat zo’n ding knapt. Ze werkt in de bovenbouw en je begrijpt hoe haar surprise rond 5 december er ieder jaar uitziet. Ook op haar verjaardag grijpen de leerlingen hun kans.

Ik vind mijn collega’s schatjes overigens, laat ik dat wel even gezegd hebben. Maar als ik eerlijk ben, heb ik misschien in de loop der jaren zelf ook een fobie ontwikkeld: een fobie voor fobiecollega’s.

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Lysbeth

Stilstaan

Juf Lysbeth blikt terug en staat stil.

IQ-test uit het lood geslagen

Juf Lysbeth duikt in de geschiedenis van de toetsdrang.

Laten we geen cadeaus meer maken

Juf Lysbeth strijdt voor de afschaffing van Vader- en Moederdagcadeaus!

1 apriltrauma

Juf Lysbeth heeft een 1 apriltrauma opgelopen.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.