Home Juf Lysbeth Frietjes!

Column Juf Lysbeth

Frietjes!
F

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Natuurlijk valt er een kind een gat in zijn hoofd en komen twee hulpouders niet opdagen. Maar ach, een kniesoor die daar op let.

Natuurlijk valt er een kind een gat in zijn hoofd en komen twee hulpouders niet opdagen. Maar ach, een kniesoor die daar op let.

Al maanden zijn we bezig met de voorbereidingen. Onze school bestaat 50 jaar en ik zit in de jubileumcommissie. Vooral de laatste weken was ik ondergedompeld in vergaderingen, besprekingen en afspraken. Er moest nog zoveel gebeuren! Knopen hakken, keuzes maken en geld regelen.

Het leukste aan feestjes vind ik zelf altijd de verrassingen. Je laat een klein beetje los en dan volgen de speculaties. Door ouders, collega’s én kinderen. De gekste dingen bedenken ze. De kunst is natuurlijk om ze niet teleurgesteld te laten zijn. De verrassing moet écht goed zijn, iets waar ze het nog lang over zullen hebben.

Het belooft een fantastische dag te worden. ’s Morgens breekt het zonnetje al door en valt de voorspelling van de buienradar compleet in het water. Geen druppel regen valt er die dag. Tenminste, niet op ons schoolplein.
De eerste verrassing is de opening op het plein door een oud-leerling die in de finale zit van The Voice of Holland. Zelfs collega’s staan met open mond te kijken. Het schoollied klinkt beter dan het ooit heeft geklonken en zal klinken.
De fotograaf klimt op het dak en maakt een fantastische groepsfoto van het hele plein. Ook brengt hij een drone mee, die het optreden live filmt en direct afspeelt op een groot scherm dat ook op het plein staat.
De dag verloopt soepeltjes, het draaiboek klopt. Natuurlijk valt er een kind een gat in zijn hoofd en komen twee hulpouders niet opdagen. Maar ach, een kniesoor die daar op let. De kinderen spelen naar hartenlust, doen een fotospeurtocht en knutselen wat af. De sfeer is geweldig.
Na de lunch (gezonde broodjes met komkommers en cherrytomaatjes) gaan we naar het plaatselijke theater. Daar spelen ouders en leerkrachten voor de kinderen een hilarisch toneelstuk over de historie van de school. Over vroeger, nu en in de toekomst. Na afloop is er limonade en in een lange optocht gaat iedereen weer naar het schoolplein. Daar staat een grote frietkar klaar. Frietjes voor iedereen! Je zou de kinderen moeten zien, bij sommigen duurt het zeker tien seconden voordat ze begrijpen dat ze gewoon… midden op de dag… frietjes mogen eten. Op school! Het gejuich klinkt mij als muziek in de oren.
Het feest deint nog wat na en aan het eind van de middag zitten we met collega’s na te genieten. Tevreden gaan we naar huis, het weekend in het vooruitzicht.

Maandagmorgen komt de directeur de klas in. Met een brief.
‘Een bedankje van een ouder voor ’t leuke feest?’, grap ik. Hij kijkt niet blij, dus pak ik de brief maar aan.
Handgeschreven, ik ben onder de indruk. Het bedankje blijkt een klacht. Hoe wij als school het in ons hoofd halen om, in deze tijd van overgewicht en ongezonde gewoontes, friet te serveren?
Het is een officiële klacht waarin excuses geëist worden, maar ook een belofte wordt afgedwongen om zoiets nooit meer te doen.
De klacht blijft niet binnen ons team en het lukt de directeur niet om deze ouder gerust te stellen. De klacht gaat het plein op en neemt een vlucht in social media. Een groot deel van onze gemeente blijkt er een mening over te hebben.
Wij staan sinds een week te boek als die school die het niet zo nauw neemt met gezondheid. De eerste afzegging van een eerder aangemelde kleuter hebben we al binnen.
Het gaat wel weer over. Heel vaak vertel ik de kinderen: negeren is een heel goed middel om iemand te laten stoppen met pesten of plagen. Het lijkt me in dit geval een juiste tactiek. Wij weten dat we juist heel erg ons best doen om kinderen én ouders bewust met eten om te laten gaan. Ouders die dat niet zien, hebben blijkbaar alleen interesse als er geschreeuwd wordt.
En iemand die schreeuwt, heeft niet per definitie gelijk.
Een ouder die opkomt voor zijn kind en een punt wil maken, kan alle ruimte krijgen. Maar dat één brief zo’n prachtige dag een rafelig randje kan geven, dat neem ik hem wel ernstig kwalijk.

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Lysbeth

Stilstaan

Juf Lysbeth blikt terug en staat stil.

IQ-test uit het lood geslagen

Juf Lysbeth duikt in de geschiedenis van de toetsdrang.

Laten we geen cadeaus meer maken

Juf Lysbeth strijdt voor de afschaffing van Vader- en Moederdagcadeaus!

1 apriltrauma

Juf Lysbeth heeft een 1 apriltrauma opgelopen.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.