Home Gastcolumn Alles uit de kast

Gastcolumn

Alles uit de kast
A

Nannette Toebak
Nannette Toebak is na haar opleiding aan de iPabo (cum laude afgerond) fulltime juf van groep 5 op IKC Driemaster in Den Helder. Ze heeft zich gespecialiseerd in onderzoekend leren en het oudere kind. Op Instagram houdt ze bij welke leuke activiteiten ze heeft uitgevoerd in de klas. ‘Voordat ik begon met lesgeven wist ik niet dat je zoveel kinderen tegelijk in je hart kon sluiten.’

'Alles trek ik uit de kast om het voor mijn leerlingen zo goed mogelijk te organiseren.'

'Alles trek ik uit de kast om het voor mijn leerlingen zo goed mogelijk te organiseren.'

‘Sssst, jongens zet je microfoon uit. Juf is er.’ Zodra ik deelneem aan ons dagelijks videobelmoment zie ik twintig negenjarigen mij nieuwsgierig aankijken. De één is net wakker en zit nog in pyjama. De ander is om acht uur ’s ochtends al begonnen aan zijn huiswerk en zit fris gedoucht in de woonkamer.

Vorig jaar ben ik afgestudeerd aan de iPabo in Alkmaar. In de zomervakantie heb ik mij zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op mijn eerste schooljaar als échte juf. Een enorme to-do-lijst heb ik afgewerkt om alles in de klas op orde te krijgen. Ik heb mij ingelezen in de kinderen en de methodes. De eerste dag na de vakantie was spannend, maar ik was zelfverzekerd. Ik had mij tenslotte goed voorbereid. Nooit had ik kunnen bedenken dat halverwege het jaar een virus roet in het eten zou gooien. Geen voorbereiding kan hier tegenop. Als ik naar de koppies op mijn beeldscherm kijk, voel ik mij heel even schuldig. Had ik dit kunnen voorzien? Had ik ze niet alvast kunnen leren hoe ze bij hun mail moeten komen en hoe ze moeten inloggen op de verschillende onderwijsplatforms?

Alles trek ik uit de kast om het voor mijn leerlingen zo goed mogelijk te organiseren. Elke ochtend een dagstart, waarbij ik de planning voor die dag bespreek, vragen beantwoord en even gezellig met ze klets. Drie verschillende lesgroepen op classroom, zodat elke leerling op zijn/haar niveau de lessen kan volgen. Bij elke les een instructiefilmpje en anders een live instructie via de webcam. Ik schrijf kaartjes voor de jarige kinderen op school en knip en plak een online paasviering in elkaar. Ondertussen blijf ik beschikbaar voor ouders. De mails worden zo snel mogelijk beantwoord en ik kijk mee op hun beeldschermen als iets niet lukt.

Mijn telefoon rinkelt in mijn broekzak. Het is de Intern begeleider die op de fiets naar dat ene kwetsbare gezin is geracet, omdat we al een week geen contact met een leerling konden krijgen. Het is haar gelukt en ze neemt de leerling mee. Bij aankomst op school, leg ik de leerling in vogelvlucht uit hoe alles werkt en geef haar de laatste Chromebook mee. Helaas is ze niet aanwezig bij de volgende dagstart. Ik schud het van mij af, maar neem mij voor om zeker nog even te bellen straks. Nadat ik heb verteld waar ze de uitleg voor het Moederdagcadeau kunnen vinden, er weekendverhalen zijn gedeeld en er een schattige kitten in beeld is getoond, vraag ik of er nog vragen zijn.

Eén meisje in een onesie steekt haar hand op: ‘Juf, wanneer mogen we weer naar school. Ik mis het zo.’ Gelukkig kan ik haar vertellen dat de school snel weer open gaat.

Nannette Toebak
Nannette Toebak is na haar opleiding aan de iPabo (cum laude afgerond) fulltime juf van groep 5 op IKC Driemaster in Den Helder. Ze heeft zich gespecialiseerd in onderzoekend leren en het oudere kind. Op Instagram houdt ze bij welke leuke activiteiten ze heeft uitgevoerd in de klas. ‘Voordat ik begon met lesgeven wist ik niet dat je zoveel kinderen tegelijk in je hart kon sluiten.’

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.