Home Gastcolumn De creatieve kleuter

Gastcolumn

De creatieve kleuter
D

Anke van Boxmeer
Anke van Boxmeer is specialist jonge kind en leerkracht van een kleutergroep op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Op haar website www. jufanke.nl deelt ze lesmateriaal en geeft ze inspiratie. Daarnaast is ze werkzaam als educatief auteur voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin en uitgeverij Lemniscaat. Ze schreef het boek Spelen met prentenboeken.

Moeten alle kinderen elke week dezelfde verplichte knutsel maken?

Moeten alle kinderen elke week dezelfde verplichte knutsel maken?

Maakt het uit hoeveel kinderen er in de huishoek zijn? Bepaalt de juf met welk constructiemateriaal er deze week wordt gespeeld? Is het erg als een kind vier keer achter elkaar in de bouwhoek gaat? Moeten alle kinderen elke week dezelfde verplichte knutsel maken?

Deze vragen zetten mij tijdens een studiedag aan het denken en mijn antwoord is: nee, als er maar wordt gespeeld! Aan mij de taak om dat spel te begeleiden en de kinderen te stimuleren met verschillende materialen te spelen. Daarom doen we een experiment in de klas: het werkbord waarmee de kinderen over de hoeken en activiteiten worden verdeeld, verklaren we voor gesloten! De meisjes zijn dolblij. Twee weken lang wordt er elke dag gekleurd en geknutseld. Stapels werkjes gaan aan het eind van de week mee naar huis. Ouders reageren verbaasd: ‘Heb je alweer geknutseld?’

In de week erna introduceer ik het thema vervoer. Hiervoor heb ik aantrekkelijke hoeken ingericht: een zandtafel, een fietsenwinkel, een leeshoek met de nieuwste boeken over vervoer en een verkeerstafel met wegdelen, auto’s en verkeersborden. Nu zullen de meisjes wel iets anders kiezen dan knutselen… Helaas. Ze knutselen verder en zelfs naar de voorbeelden van vervoermiddelen die ik in het atelier heb gelegd, kijken de meesten niet om. Er is nu even genoeg vrij geknutseld, dus bedenk ik een plan. Ik haal de kleurplaten en tekenvellen weg en maak bakken met benodigdheden voor het knutselen van een vervoermiddel.

De meisjes kijken in de lege la met tekenvellen en zijn teleurgesteld. Pascalle laat zich echter niet uit het veld slaan. Ze pakt vouwblaadjes, een paar rietjes, plakband en een pot met stiften en gaat aan de slag. Wauw, denk ik, het eerste schaap is over de dam. Welk vervoermiddel zou ze maken?
Als ze klaar is, laat Pascalle me vol trots haar werk zien. ‘Kijk juf, Sinterklaas! En hier, een auto!’ Pascalle heeft een prachtige sint gemaakt (ja, in oktober) en op de achterkant een plakfiguur van een auto geplakt dat ze in de bak heeft gevonden. Ik kijk naar de schattige sint en schiet in de lach. Hier heb ik niks tegenin te brengen. Leve de kleutercreativiteit!

Anke van Boxmeer
Anke van Boxmeer is specialist jonge kind en leerkracht van een kleutergroep op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Op haar website www. jufanke.nl deelt ze lesmateriaal en geeft ze inspiratie. Daarnaast is ze werkzaam als educatief auteur voor Kleuteruniversiteit, Praxisbulletin en uitgeverij Lemniscaat. Ze schreef het boek Spelen met prentenboeken.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Gewoon genieten

Juf Ivvy laat haar leerlingen juist nu erg genieten!

Vol

Het hoofd van juf Hetty zit vol.

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

E-kaartjes

Belangrijke voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal verdienen een gedegen nabeschouwing. En daar heb je heus geen Johan Derksen of Jack van Gelder bij nodig

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.