Home Gastcolumn Gewoon genieten

Gastcolumn

Gewoon genieten
G

Ivvy Kwak
Ivvy Kwak (47) wordt gelukkig van haar vriend Mark en haar eigenwijze katten Bassie en Sid. Ze is leerkracht van groep 8 op een basisschool in Den Bosch. Ze loopt warm voor bewegend leren en mag wakker gemaakt worden voor gamba's of een potje schaken.

'Hoe zorg je er dan toch voor dat het een onvergetelijk jaar wordt, waar je allemaal van kunt genieten?'

'Hoe zorg je er dan toch voor dat het een onvergetelijk jaar wordt, waar je allemaal van kunt genieten?'

Dit schooljaar is anders dan anders, dat is een feit. Voor de kinderen van groep 8 is het laatste jaar op de basisschool altijd al anders en bijzonder, maar corona geeft het afscheidsjaar een nare bijsmaak.

Uitstapjes zijn geannuleerd, gastlessen en open dagen worden vooral online gegeven en kinderen blijven soms noodgedwongen thuis door een positief geteste vader of moeder. Hoe zorg je er dan toch voor dat het een onvergetelijk jaar wordt, waar je allemaal van kunt genieten?Focus op de dagelijkse geluksmomentjes! Daar kan geen virus tegenop. Daarom een greep uit mooie, grappige of aandoenlijke anekdotes van mijn schooljaar tot nu toe.

Een van mijn doelen aan het begin van het schooljaar was de hele groep te leren dammen en toe te werken naar het groep-8b-damtoernooi. Dat doel was snel bereikt en tijdens het afsluitende toernooi hoorde ik: ‘Juf, Jelle had nog nooit gedamd en nu wint hij van Tom, knap hè!’ Genieten.
De Nationale Voorleeswedstrijd start met de voorrondes in de klas. Elke kandidaat krijgt tips en tops van de klas. Roy – na een verhuizing nieuw in onze groep dit jaar – was geen kanshebber voor de finale, maar kreeg een prachtige top van zijn klasgenoot: ‘Wat knap dat je, nog maar net in onze klas, al mee durft te doen!’ Genieten.

Voor de Nationale Buitenlesdag ontwierp mijn groep in tweetallen een buiten-beweegles voor de onder- en middenbouwgroepen. Ze gingen die lessen ook zelf geven. Op die dag kwam Saray huppelend het plein op: ‘Ik heb zin in vandaag!’ Haar enthousiasme bleek terecht, want een collega van de kleutergroep vroeg of ze de zelfgemaakte opdrachtkaartjes mocht houden, zodat ze de les nog een keer kon doen, want haar groep vond het geweldig! Genieten.

De gelukslessen die ik zelf heb ontwikkeld, leveren elk jaar weer onvergetelijke momenten op. Toen Mo blokkeerde bij het bedenken van een goede eigenschap, nam Ella zijn pen en schreef op zijn blaadje: je kunt me goed helpen. Waarop Mo op het blad van zijn buurvrouw schreef: je bent altijd aardig. Genieten.
We beëindigden het geluksproject met een geluksactie waarbij je geluk doorgeeft. We maakten in de klas een Delfts blauw tegeltje met een mooie spreuk erop, om iemand gelukkig mee te maken. Veel ouders, opa’s en oma’s werden verrast met een origineel gelukstegeltje, maar twee stoere jongens uit onze groep wisselden hun tegeltjes met elkaar uit: ‘Vrienden voor altijd’. De juf glunderde minstens zoveel als de bevriende maatjes. Gewoon genieten!

Ivvy Kwak
Ivvy Kwak (47) wordt gelukkig van haar vriend Mark en haar eigenwijze katten Bassie en Sid. Ze is leerkracht van groep 8 op een basisschool in Den Bosch. Ze loopt warm voor bewegend leren en mag wakker gemaakt worden voor gamba's of een potje schaken.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Gewoon genieten

Juf Ivvy laat haar leerlingen juist nu erg genieten!

Vol

Het hoofd van juf Hetty zit vol.

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Fobiecollega

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Mijn vader heeft niet eens een fiets

Op een dag begonnen de omwonenden te klagen: er stonden zoveel auto’s op hun parkeerplaatsen. En er was een auto beschadigd...

116

In het lokaal staan meer studenten, bleek van schrik.