Home Gastcolumn Ik ook niet, mama

Gastcolumn

Ik ook niet, mama
I

Jeanine Stouten
Jeanine Stouten geeft, samen met collega Pieter, les aan groep 8 van de Ds J. Bogermanschool in Oosterland. De dialoog met kinderen is haar passie. Waar wil je heen, hoe ga je er komen en hoe kan de leerkracht je daar het beste bij helpen? Betekenis, welbevinden en met plezier naar school zijn daarbij haar speerpunten.

'Ik hou me voor dat ik mopper van weelde.'

'Ik hou me voor dat ik mopper van weelde.'

‘Zo jongens en meiden, dan ga ik nu verder met het uitleggen van spelling. Dat is voor vand…’ Ik val midden in een woord stil als mijn oog op het schermpje van mijn strategisch opgestelde telefoon (kruk boven op een tafeltje, de Bijbel boven op de kruk en daartegenaan geleund de telefoon op videostand) valt.

Het schermpje, waar nu een rood lampje zou moeten knipperen. Maar er knippert helemaal niks! Ik sta al bijna zeven minuten te kletsen tegen de camera! Terwijl ik stiekem grijns om mijn eigen sufheid, start ik de boel opnieuw en let onder het vloggen met argusogen op het lampje. Jaja, het brandt! Morgen vroeg moet er weer een verse vlog in de dropbox zitten tenslotte.

Afstandsonderwijs. Wellicht een nieuw woordenboekwoord voor na deze periode? Een leuke voor galgje. Als we weer mogen. Met de hele klas. Wat een dagdroom, een klas vol kinderen! Als ik nu aan ze denk, kunnen ze me niet druk genoeg zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik het zat zal raken; propjes, kliertjes, giecheltjes onder de les. Als een junk kan ik verlangen naar een shot groep 8!

Ik hou me voor dat ik mopper van weelde. Elke dag spreken we ze, mijn duo en ik. Op onze werkdagen vloggen, mailen en bellen we. We hebben een paar keer een virtueel kletsmoment gehad, waarbij we een spel deden, de eerste coronakapseltjes showden en vooral een beetje ongemakkelijk naar elkaar zaten te kijken. Waren wij dat nou? Die hechte groep 8? We vallen toch niet nu al een beetje uit elkaar?  Maar vijf weken is lang als je twaalf bent. Je vergeet elkaar een beetje. Je wereld wordt zo klein. Dus dan verzinnen we weer een challenge. Of een spel. Of een opdracht waarbij je elkaar nodig hebt.

Want eerlijk is eerlijk, we boren met zijn allen in onderwijsland een creativiteit aan waar we zelf versteld van staan. Alles om de ouders zoveel mogelijk te ontlasten! We bedenken technieken, middelen en werkvormen waar we vroeger niets mee deden, die we niet kenden, of die we niet zagen zitten. Wisten jullie dat je het in je had? Ik niet. En laten we eerlijk zijn, ik ben meer gewillig dan bekwaam. Want vloggen en ik, dat wil nog niet zo. Dan weer klettert de telefoon van de stellage, dan weer stopt het ding na vijf minuten omdat ik geen opslagruimte meer heb… Ik kan me helemaal vinden in het appje van die ene moeder vorige week. ‘Ik heb het nog niet allemaal even goed op de rit, juf’ zei ze. Ik stel haar gerust: Ik ook niet, mama. Ik ook niet.

Jeanine Stouten
Jeanine Stouten geeft, samen met collega Pieter, les aan groep 8 van de Ds J. Bogermanschool in Oosterland. De dialoog met kinderen is haar passie. Waar wil je heen, hoe ga je er komen en hoe kan de leerkracht je daar het beste bij helpen? Betekenis, welbevinden en met plezier naar school zijn daarbij haar speerpunten.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

Ontvang Juf & Meester gratis

Wil je ook Juf & Meester ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf &...

Bendoobox

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven? Kun je er echt wat mee in de klas? Is het zijn geld waard?

Thymio – de programmeerbare robot

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?