Home Gastcolumn Meer leerkrachten in het VSO

Gastcolumn

Meer leerkrachten in het VSO
M

Jasper van der Noordt
Jasper van der Noordt, getrouwd en vader van een zoon, is nu voor het vierde jaar werkzaam in het VSO. Eerst was hij wat sceptisch en terughoudend, maar nu wil hij niks anders meer. Hij vindt het superfijn om elke dag weer de uitdaging aan te gaan. Daarnaast probeert hij het VSO ook steeds meer onder de aandacht te brengen en vooral de positieve kanten te laten zien.

Veel mensen denken dat in het speciaal onderwijs leerlingen zitten met de grootst mogelijke problemen, leerlingen die het later nooit kunnen redden in de maatschappij.

Veel mensen denken dat in het speciaal onderwijs leerlingen zitten met de grootst mogelijke problemen, leerlingen die het later nooit kunnen redden in de maatschappij.

Als docenten zijn we trots op ons vak en op de resultaten van onze leerlingen, maar werken in het VSO (voortgezet speciaal onderwijs), maakt je nóg iets trotser. Waarom? We werken toch allemaal naar hetzelfde doel toe: elke leerling voorbereiden op de maatschappij waarin we leven? In het VSO is dit soms net wat moeilijker dan in het reguliere onderwijs. We kunnen nergens vanuit gaan, want onze leerlingen zijn gevoeliger voor prikkels. En dat maakt het werken met hen soms lastig, omdat je vanaf de eerste seconde dat een leerling het schoolplein op stapt, extra alert moet zijn op overprikkeling, frustraties en escalaties.

Veel mensen denken dat in het speciaal onderwijs leerlingen zitten met de grootst mogelijke problemen, leerlingen die het later nooit kunnen redden in de maatschappij. Ook zijn er helaas mensen die het beeld hebben dat wij een opleiding bieden voor de latere criminelen, omdat hun gedragsproblemen uitgebreid belicht worden in het journaal of de opsporingsprogramma’s. Maar juist dat maakt ons werk mooier: het vechten tegen deze vooroordelen en bewijzen dat ook onze leerlingen uniek zijn en hun plekje in de maatschappij verdienen. Want weinig mensen weten dat onze oud-leerlingen nu voor hen het eten maken in een restaurant, hun huizen bouwen en ervoor zorgen dat hun computers beschermd zijn tegen hackers.

Helaas hebben we soms te maken met agressie van leerlingen. Maar buitenstaanders kijken vaak niet naar de oorzaak ervan. Want de agressie komt vooral voort uit frustratie over niet begrepen worden of over het eigen onvermogen om iets te begrijpen. Ook de thuissituatie waarin die dag iets speelt wat afwijkt van andere dagen, kan een aanleiding zijn. We vinden het heel jammer dat mensen dan hun mening al klaar hebben over het speciaal onderwijs, zonder dat ze met experts hebben gesproken en weten wat er speelt binnen onze schoolmuren en die van andere VSO’s.

Mede daardoor krijgen we niet veel stagiaires binnen onze school. Ze zijn wat angstig om deze stap te zetten en kiezen liever voor de veilige weg. Of ze kennen de weg naar ons helemaal niet, omdat ze er niet van horen tijdens hun opleiding. En dat is jammer, want als je je stage op het VSO doet, krijg je een geweldige rugzak met bagage mee die je op bijna alle plekken in het onderwijs in kan zetten. Je krijgt handvatten hoe je om moet gaan met verschillende typen leerlingen met gedragsproblemen, maar ook hoe je je klassenmanagement kan ordenen zodat je ook rekening houdt met die ene leerling. Daarnaast leer je stevig in je schoenen te staan, wat je weer helpt in de communicatie naar leerlingen, maar ook naar ouders.

Dus stagiaires, meld je aan bij het VSO, en wordt net als ik trots op al die leerlingen die ons zo hard nodig hebben.

Jasper van der Noordt
Jasper van der Noordt, getrouwd en vader van een zoon, is nu voor het vierde jaar werkzaam in het VSO. Eerst was hij wat sceptisch en terughoudend, maar nu wil hij niks anders meer. Hij vindt het superfijn om elke dag weer de uitdaging aan te gaan. Daarnaast probeert hij het VSO ook steeds meer onder de aandacht te brengen en vooral de positieve kanten te laten zien.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Gewoon genieten

Juf Ivvy laat haar leerlingen juist nu erg genieten!

Vol

Het hoofd van juf Hetty zit vol.

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

E-kaartjes

Belangrijke voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal verdienen een gedegen nabeschouwing. En daar heb je heus geen Johan Derksen of Jack van Gelder bij nodig

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.