Home Gastcolumn Meesters aan zet

Gastcolumn

Meesters aan zet
M

Edwin Borger
Edwin Borger, getrouwd, vader van twee zoons (19 en 16). Dertig jaar werkzaam in het p.o. Gaat met Meestert! voor meer mannen voor de klas. Krijgen én houden.

Alleen neemt het percentage mannen voor de klas nog steeds af.

Alleen neemt het percentage mannen voor de klas nog steeds af.

Iedereen wil het: meer meesters in het onderwijs, meer mannen voor de klas. Want net zoals meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven en vrouwelijke hoogleraren op de universiteiten, zorgen meer mannen voor de klas namelijk voor meer di-ver-si-teit. En dat schijnt goed te zijn voor van alles, diversiteit. Van de prestaties tot de teamuitjes, van het anders nadenken over het vak tot de saamhorigheid. En meer. Veel meer.

Alleen neemt het percentage mannen voor de klas nog steeds af. Het percentage jongens op de pabo neemt toe, maar dan alleen omdat het aantal meisjes op de pabo afneemt. Wie wil er nu nog juf óf meester worden? Laat staan juf én meester.
En dus zijn er drastische maatregelen nodig. Net als bij het streven naar meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven, heeft het ‘mannenprobleem’ in het onderwijs baat bij een harde hand. Vanuit de politiek met name. Als je meer vrouwen aan de top en mannen voor de klas wilt, moet er beleid worden gemaakt van diversiteit. Anders blijft het een hippe, makkelijk scorende, seksloze term die aanvoelt als een klam washandje.

Maar dat komt er niet van, die harde hand. Ondanks dat de minister van Onderwijs haar spierballen toonde en aangaf dat zij maatregelen zou gaan nemen. Symboolpolitiek. Staat stoer, maar beklijft niet. Als een tijdelijke tattoo.
En dus zijn de meesters zelf aan zet. Laten we niet meer afhankelijk zijn van wie er met zijn/haar bibs op de onderwijs-, emancipatie-, diversiteitszetel zit, maar zelf aan de slag gaan. Werk maken van je vak, laten zien waarom het ambacht meester ertoe deed en er nog steeds toe doet.

Daar heb je dan wel een podium voor nodig. Om te beginnen met Juf & Meester. Zouden wij, meesters van Nederland, niet voor één keer de Juf & Meester mogen omtoveren tot de MEESTER? Een eenmalig tijdschrift van Malmberg over alles wat het leven van een meester in het basisonderwijs zo leuk en bijzonder maakt?! Boeien, binden, reflecteren, timmeren en zagen, voetballen tegen de juffen (en verliezen!), een knuffel hier en een kleun daar. En nog veel meer. Een special door meesters, voor iedereen. Juffen incluis. Met op de middenpagina een meester met twee nietjes. Of dat maar niet?

Edwin Borger
Edwin Borger, getrouwd, vader van twee zoons (19 en 16). Dertig jaar werkzaam in het p.o. Gaat met Meestert! voor meer mannen voor de klas. Krijgen én houden.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Gewoon genieten

Juf Ivvy laat haar leerlingen juist nu erg genieten!

Vol

Het hoofd van juf Hetty zit vol.

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.