Home Gastcolumn Niks bijzonders

Gastcolumn

Niks bijzonders
N

Margreet Medema
Margreet Medema is getrouwd en moeder van twee dochters. Na wat omzwervingen in hogere groepen is ze nu weer leerkracht bij het volgens haar mooiste publiek: de kleuters. ‘Ik geniet nog elke dag van mijn werk, ik ben geworden wie ik altijd al wilde zijn.’

Maar nee, ze stak nergens bovenuit, ook nergens onderuit, nee gewoon, nou ja, niks bijzonders…

Maar nee, ze stak nergens bovenuit, ook nergens onderuit, nee gewoon, nou ja, niks bijzonders…

Wat had ik dan verwacht? Ik weet het niet, maar in ieder geval niet dat de tien minuten zo snel voorbij zouden zijn. En ik had ook niet verwacht dat dit het meest nietszeggende gesprek ooit zou worden. Dit was mijn eerste oudergesprek als ouder. Als ouder die zelf ook juf is.

De juf werkte zich punt voor punt door een enorme stapel papierwerk, toetsen en registratieformulieren heen. ‘Niks bijzonders,’ mompelt ze steeds, ‘nee ook niks bijzonders, nee, ook niks bijzonders…’

Mijn dochter praat graag en veel, pakt weleens speelgoed af, geeft het soms ook terug (meestal niet), snoept graag, drinkt slecht en zingt het liefst de hele dag (zelfverzonnen) liedjes. Ze speelt graag met poppetjes en dieren. Ze verzint hele verhalen over de leeuw en de tijger, maar ’s avonds is ze bang voor dezelfde dieren. Regelmatig komt ze haar bed uit en moet mijn man of ik haar troosten. Ook plast ze af en toe nog in bed.

Ik ging met gemengde gevoelens naar school. Hoe zou het zijn? Wat zou de juf over haar zeggen? Zou ze op school ook zoveel praten en zingen? Zou ze hier ook weleens speelgoed afpakken? Zouden we dezelfde inzichten delen? Wij, als juffen onder elkaar? Maar ik hoopte eigenlijk ook op iets anders, op nieuwe inzichten. Misschien is er wel een eigenschap die ik nog niet in haar heb ontdekt, misschien is ze wel heel erg goed in iets, echt buitengewoon getalenteerd, en dat heeft ze dan natuurlijk van mij en dan…

Maar nee, ze stak nergens bovenuit, ook nergens onderuit, nee gewoon, nou ja, niks bijzonders…

De juf kijkt me aan en zegt: ‘Nou, prima toch, niks bijzonders! Heb je nog vragen?’ Ja, natuurlijk heb ik die! Wel duizend! Is ze gelukkig? Is ze blij? Zingt ze weleens op school? Speelt ze met andere kinderen? En wat doen ze dan voor spelletjes? En is ze dan de leider of de volger? Puzzelt ze weleens? (Thuis nooit!) Kiest ze altijd dezelfde hoek of steeds iets anders? En wat zijn jullie regels daarover? Luistert ze eigenlijk wel goed of moet je altijd alles herhalen? (Thuis wel!) En heb je wel gezien hoe mooi ze eigenlijk is? Die ogen! Die krullen! Dat rode haar!

De juf kijkt mij dwingend aan en herhaalt: ‘Nog vragen?’ ‘Eh… welke liedjes zingen jullie eigenlijk?’ De juf antwoordt opgewekt dat ze me de liedlijst zal mailen. Bij de deur vat ze het gesprek nog even samen: ‘Eigenlijk dus niks bijzonders…’

Ik knik en ik loop weg.

Margreet Medema
Margreet Medema is getrouwd en moeder van twee dochters. Na wat omzwervingen in hogere groepen is ze nu weer leerkracht bij het volgens haar mooiste publiek: de kleuters. ‘Ik geniet nog elke dag van mijn werk, ik ben geworden wie ik altijd al wilde zijn.’

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.