Home Gastcolumn Ode aan mijn moeder

Gastcolumn

Ode aan mijn moeder
O

Julianne van Pelt
De dochter van Irma van Eijk bereidt zich voor op haar master Journalistiek. Dit stuk schreef ze voor haar moeder. Irma deelt het graag met al die andere ‘leerkrachten in Coronatijd’.

'Al weken zit ik met bewondering naar haar te kijken.'

'Al weken zit ik met bewondering naar haar te kijken.'

Mijn moeder is juf van groep zes op de KlimOp in Purmerend. Al weken zit ik met bewondering naar haar te kijken.

Als ik om half tien eens mijn nest uit kom, tref ik haar achter de laptop aan. Vanaf acht uur ’s ochtends is haar digitale klas geopend. Op het moment dat ik aan mijn ontbijt begin, heeft zij al zeven kinderen gesproken en drie ouders uit de technische problemen geholpen. Ze geeft toe dat de afgelopen weken een uitdaging waren. Ook haar baarde het zorgen als ze al dagen niets van een kind hoorde of geen huiswerk van hem terugkreeg. Normaal gesproken staat ze vier dagen voor de klas. Nu zat ze vijf dagen in de week achter de laptop. Ik ben erg trots op haar!

En toen kwam op dinsdag eindelijk het verlossende woord van Mark Rutte: De scholen mogen vanaf 11 mei voor de helft van de tijd weer open. Mijn moeder is blij. Geen ‘Hoi juffie’ in de chat meer om 8 uur ’s ochtends, niet meer achter kinderen aanzitten als ze hun taaltoets niet hebben ingeleverd, geen zorgen meer om huishoudens met vijf kinderen en één laptop, geen videogroepjes meer waarbij elk gesprek begint: ‘Zie je mij?’ De woensdagochtend was dan ook hoopvol. Terwijl ik mijn muesli naar binnen zat te werken, had mijn moeder alweer videobel-afspraken met haar leerlingen. ‘Hebben jullie het nieuws gehoord?’ vraagt ze aan de drie blije koppies op het beeldscherm. ‘Ja, we mogen weer naar school!’ klinkt er in koor. ‘Ik ben zo blij dat ik jullie weer ga zien, ik mis jullie ontzettend.’

Ook gonst het in de collega-chat. De plannen worden al onderling besproken hoe dat eruit moet gaan zien, een klas in de anderhalvemetersamenleving. Mijn moeder kan niet wachten om weer te beginnen. Van afstandsonderwijs in coronatijden naar aangepast lesgeven in het offline leslokaal: de leerkrachten hebben het maar mooi geflikt. Daarom hulde aan alle leerkrachten.

Hulde aan mijn moeder, de juf.

Julianne van Pelt
De dochter van Irma van Eijk bereidt zich voor op haar master Journalistiek. Dit stuk schreef ze voor haar moeder. Irma deelt het graag met al die andere ‘leerkrachten in Coronatijd’.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.