Home Gastcolumn Vergeten indruk

Gastcolumn

Vergeten indruk
V

Paulien Kop
Paulien Kop is getrouwd met een ondernemer en moeder van twee kinderen. Toen ze zowel op haar werk als privé niet meer de persoon was die ze wilde zijn en het gevoel had op beide plekken tekort te schieten nam ze een besluit. Ze verliet twee jaar geleden haar vaste klas en ging na twaalf jaar terug aan de slag als invaller.

Invallen in het onderwijs is prachtig, maar soms ook verschrikkelijk confronterend, heftig en om moedeloos van te worden.

Invallen in het onderwijs is prachtig, maar soms ook verschrikkelijk confronterend, heftig en om moedeloos van te worden.

Vorige week dacht ik even dat ik het niet meer kon. Invallen in het onderwijs is prachtig, maar soms ook verschrikkelijk confronterend, heftig en om moedeloos van te worden. Een beetje als een rit in het donker in een achtbaan: je wacht steeds op een vrije val of een kurkentrekker. Spannend en aan het eind van de dag hoop je heelhuids uit het karretje te kunnen stappen.

Maar deze week zag ik de absoluut prachtige kant van mijn vak. Ik viel maandag in op een school waar ik anderhalf jaar geleden voor het laatst een dag geweest ben. Een leerling uit groep 8 kijkt me aan, draait zijn hoofd nog eens om en zegt: ’In groep 6 heb jij toch ingevallen bij ons in de klas? Je lijkt er niet meer op, maar je klinkt wel hetzelfde. Jij las ons toch voor uit een boek van Tosca Menten? En toen hebben we toch het lied van Tante Fop geleerd? En jij ging de Vierdaagse van Nijmegen lopen. Toch?’ De rest van de klas zat al te knikken. Ze wisten het allemaal nog, ook al is de juf nu twintig kilo lichter.

Vandaag stond ik in een groep 4 waar ik vorig schooljaar een enkele dag ben geweest. ‘Juf, heb jij je boek weer bij je?’ Dus ook daar kwam Dirkje Bakkes weer uit mijn magische invallerstas.

In de pauze surveilleerde ik buiten.
‘Hé, juf Paulien is terug.’
Ik knipperde drie keer met mijn ogen.
‘Wat knap dat jij dat nog weet,’ zeg ik tegen de leerling uit groep 7.
‘Ja juf, jij vertelde bij aardrijkskunde over veeteelt en tuinbouw, en dat je in een komkommerkas hebt gewerkt en dat je ooit door een aardbeienveld bent gekropen. Met de toets had ik een hele spiekbrief gemaakt, maar ik had hem niet nodig, omdat jij alles zo goed uitgelegd had.’

Ik was deze kinderen een voor een vergeten. Ze hadden geen opvallend gedrag vertoond waarschijnlijk, waardoor ze niet op mijn harde schijf gekrast stonden. Maar bij dezen: ze staan erin gegraveerd nu, voor eeuwig, omdat ze mij met deze kleine opmerkingen doen beseffen hoeveel indruk en invloed je hebt op deze jonge mensen. Prachtig toch!

 

Paulien Kop
Paulien Kop is getrouwd met een ondernemer en moeder van twee kinderen. Toen ze zowel op haar werk als privé niet meer de persoon was die ze wilde zijn en het gevoel had op beide plekken tekort te schieten nam ze een besluit. Ze verliet twee jaar geleden haar vaste klas en ging na twaalf jaar terug aan de slag als invaller.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Vrijheid

Juf Willemijn en haar groep 8 geven vrijheid door.

De creatieve kleuter

Juf Anke pleit voor kleutercreativiteit!

Vergeten indruk

Juf Paulien is kinderen vergeten, maar zij haar niet!

Meesters aan zet

Meester Edwin pleit voor meer meesters voor de klas.
14,539FansLike
4,672VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Winter

De allerleukste lessuggesties rondom de winter.

Kerst

De allerleukste lessuggesties rondom kerst.

Zonnestelsel

De allerleukste lessuggesties rondom het zonnestelsel.

Kinderpraatje: fiets

'Juf, iemand heeft de fiets kapot gemaakt!' 'Welke fietst bedoel je?' 'Nou, die met dat zadel'

Leestip: De buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein

Maandag. Ik snap er geen knikker van… Woensdagavond. Zo, die is weg! …

Leestip: De Bernadette Watts collectie

De donkere dagen van de winter vragen om sfeervolle boeken. Laten we hopen op een beetje sneeuw en ijs erbij, om het wintergevoel te versterken. In dit boek vol met bekende sprookjes zijn prachtige tekeningen van illustrator Bernadette Watts gebundeld.