Gastcolumn

Vol
V

Hetty van Baaren
Hetty van Baaren (62) werkt inmiddels 42 jaar in het basisonderwijs en vindt dat nog steeds de leukste baan die er is. Ze geniet van alle creatieve, sociale en bijzondere kinderen met hun levenslust en originele uitspraken. Fijne collega ‘s hebben is uiteraard een must.

'Het komt steeds vaker voor dat ik niet op een naam kan komen.'

'Het komt steeds vaker voor dat ik niet op een naam kan komen.'

Mijn hoofd zit vol. Vol met namen, heel veel namen, en ik merk dat dat zo langzamerhand voor problemen gaat zorgen. Het komt steeds vaker voor dat ik niet op een naam kan komen. Soms wil de juiste naam me helemaal niet te binnen schieten en soms twijfel ik of de juiste naam nu Justin, Jordan, Julius of Jorian is.

Ik heb er eens even een korte berekening op losgelaten en na zo’n 42 jaar in het onderwijs heb ik zo’n 1200 leerlingen in de klas gehad en al die namen, plus bijbehorende familieleden, in mijn hoofd opgeslagen.

Aanvankelijk waren er veel ‘gewone Hollandse’ namen op school, zoals Bas, Erik, Sandra, Jan, André, Ellen, Simone, Karin, Jeroen, Linda, Marian … én in mijn beginjaren waren er heel veel Marcels en Marco’s. Na verloop van tijd werden de namen wat exotischer: Angélica, Angela, Angel, Angelique, Shania, Jayone, Jason, Priscilla, Vanessa, Dylan, Günar, Zoë … en deden dubbele namen hun intrede: Rosa-Lee, Ine-Marije, Anne-Marije, Hannah-Beth, Erik-Jan, Jan-Pieter … waarna er vervolgens weer een periode kwam met eenvoudige en vaak korte namen: Koen, Emma, Bart, Job, Nikki, Joep … In mijn eigen jeugd heetten heel veel meisjes Yvonne, Ineke of Joke en veel voorkomende jongensnamen waren Martin, Peter en Kees. Kortom, ik kan een boek vullen met namen door de jaren heen.

Als je je voorstelt dat er allemaal laatjes in je hoofd zitten – ik vind dat een mooi beeld – zitten er in al die laatjes namen met bijbehorende informatie opgeborgen. Informatie uit de verschillende periodes van mijn leven, bestaande uit herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens. Wat een rijkdom, wat een herinneringen, wat een namen en wat een vol hoofd met laatjes dus.

Nou goed, als dat dan de reden van mijn vergeetachtigheid is, dan … wat wilde ik ook alweer zeggen?

Hetty van Baaren
Hetty van Baaren (62) werkt inmiddels 42 jaar in het basisonderwijs en vindt dat nog steeds de leukste baan die er is. Ze geniet van alle creatieve, sociale en bijzondere kinderen met hun levenslust en originele uitspraken. Fijne collega ‘s hebben is uiteraard een must.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Gewoon genieten

Juf Ivvy laat haar leerlingen juist nu erg genieten!

Vol

Het hoofd van juf Hetty zit vol.

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Fobiecollega

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Mijn vader heeft niet eens een fiets

Op een dag begonnen de omwonenden te klagen: er stonden zoveel auto’s op hun parkeerplaatsen. En er was een auto beschadigd...

116

In het lokaal staan meer studenten, bleek van schrik.