Home Gastcolumn Zet lezen in de klas eens op zijn kop

Gastcolumn

Zet lezen in de klas eens op zijn kop
Z

Sonja Bruggeman
Sonja Bruggeman is moeder van twee dochters. Ze is na het behalen van de pabo-propedeuse orthopedagogiek gaan studeren. Nu houdt ze zich bij Marant vooral bezig met projecten om het leren lezen en spellen nog leuker te maken, speciaal voor kinderen die hier meer moeite mee hebben.

Met de groene bril op moet je de woorden namelijk goed lezen.

Met de groene bril op moet je de woorden namelijk goed lezen.

Vorige week had mijn jongste dochter twee dagen een invaller. De eerste dag een zingende. Juf Ank heeft dat zingen in de klas natuurlijk niet zelf bedacht; deze invaljuf zou een ware inspiratiebron voor haar zijn geweest. De tweede dag had de zingende juf al een andere klus en kwam er een nieuwe juf. De verwachtingen waren extra hooggespannen. Zou ze ook kunnen zingen? Ze bleek geen muzikaal zangtalent te zijn, maar ze zette wel het lezen op zijn kop! Ze liet de kinderen namelijk letterlijk door een andere bril kijken.

Regenboogbril

De eerste bril die de juf uit haar tas haalde, was bij velen meteen de favoriet. Een heuse regenboogbril. Ik verzin er zelf maar even een eenhoorn bij, want als je deze bril opzet, gebeurt er iets magisch. Je leest er namelijk prachtig mee voor. Er komt bijna muziek uit de teksten, zo prachtig kun je daarmee voorlezen. Mooi op toon, dus met een prachtige intonatie, zoals je dat met een moeilijk woord noemt.

Snelle bril

De tweede bril die uit de tas kwam, was een heel snelle. Zo’n gestroomlijnde wielrenbril. Als je die opzet, ga je vanzelf iets sneller lezen. Vooral bij de jongens was dit een grote hit. Daar had ze er wel een paar meer van mogen meenemen. Maar je kan de bril pas opzetten nadat je met de groene bril op hebt gelezen. Dat had de juf slim bedacht.

Groene bril

Met de groene bril op moet je de woorden namelijk goed lezen. Wanneer het je lukt om de tekst goed te lezen, mag je de snelle bril opzetten en kijken of je iets sneller kan lezen. De populariteit van de groene bril steeg ineens enorm! Vooruit dan maar, eerst de groene bril op en de tekst goed lezen, met als doel die snelle bril.

Bril met stippen

De bril met stippen was ook al zo prachtig. Wanneer je met deze bril op leest, moet je goed stoppen wanneer je bij de punt bent. Die stippen op de bril blijken dus puntjes te zijn! Met deze bril op moet je dus niet meteen doorlezen na een zin, maar echt even stoppen bij het puntje.

Samenleesbril

De laatste bril die ze uit haar tas toverde, had twee kleuren: rood en blauw. Deze bril gebruik je met zijn tweeën: om de beurt zet je de bril op. Eerst heeft de een hem op en na iedere zin wisselt de bril van lezer en moet de ander met de bril op lezen. Je moet dus wel heel goed opletten wanneer je aan de beurt bent en meelezen met de ander.

Wat een fantastisch idee van deze juf! Ze had een hele klas met enorm gemotiveerde kinderen die niet meer konden stoppen met lezen. Doordat ze de brillen natuurlijk eerst goed moest introduceren, kon ze gelijk verschillende leestechnieken demonstreren, waarmee ze ook het rolmodel voor de kinderen was. Ze liet de klas echt door een andere bril kijken en zette hiermee het lezen in de klas eens goed op zijn kop!

Sonja Bruggeman
Sonja Bruggeman is moeder van twee dochters. Ze is na het behalen van de pabo-propedeuse orthopedagogiek gaan studeren. Nu houdt ze zich bij Marant vooral bezig met projecten om het leren lezen en spellen nog leuker te maken, speciaal voor kinderen die hier meer moeite mee hebben.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.