Home Gastcolumn Het zure uur

Gastcolumn

Het zure uur
H

Tamara Lagendijk
Tamara Lagendijk is leerkracht van groep 8 op cbs De Kamperschouw.

De ene collega heeft een grote mok koffie over de handleiding gegooid....

De ene collega heeft een grote mok koffie over de handleiding gegooid....

Eén keer per week moeten we er met z’n allen aan geloven. En bij voorkeur op de vrijdag, want dat is er de uitgelezen dag voor. Als de meeste collega’s rond 12.15 uur de personeelskamer binnengedruppeld zijn en aan hun soepje, belegde broodje of salade zitten, zwelt het geroezemoes aan. ‘Het zure uur’ is begonnen.

De ene collega heeft het helemaal gehad met de laptops. Ze deden weer eens niet waarvoor ze zijn aangeschaft. Een andere collega uit groep 7 moppert over dat meisje dat de hele ochtend overal commentaar op had. De volgende knarsetandt over een methode die vier verschillende soorten breuken aan wil bieden binnen één les. En een vierde collega heeft, na eerst kinderen gewaarschuwd te hebben niet te morsen, zelf een grote mok koffie over een handleiding gegooid. Tot slot hebben ze bij de kleuters verschoningen en dweilen nodig gehad die ochtend… En terwijl de tweede zijn verhaal doet, wordt er al volop gereageerd door de anderen. Onze methode heeft effect: eerst ‘meezeuren’ en daarna een relativerende grap. Waarna we allemaal ontzettend moeten lachen. Vooral om onszelf.

Want waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. En wordt gebaald. En wordt gefrustreerd gereageerd als het proces of resultaat tegenvalt. Daarom mogen we een half uur in de week bij elkaar ons verhaal doen om even af te reageren. Wij hebben daar baat bij. Na zo’n ‘zuur uur’ kunnen we er weer fris en fruitig tegenaan. En dit beschrijft slechts een half uur in de week. Dus wat doen we in al die andere uren dat we aan het werk zijn? Kijken en luisteren naar de kinderen en met veel plezier lesgeven. Overleggen, vergaderen en registreren ten bate van al die kinderen waar we zorg voor dragen. Kortom: genieten van ons geweldige beroep. Toch jammer dat ik dit jaar niet op vrijdag werk…

Tamara Lagendijk
Tamara Lagendijk is leerkracht van groep 8 op cbs De Kamperschouw.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.