Home Leerkracht Van De Maand Juf van de maand maart 2020: Anja Kroesbergen

Leerkracht van de maand

Juf van de maand maart 2020: Anja Kroesbergen
J

School: CKC De Rietzanger in Eelderwolde
Geeft les aan: groep 7
Aantal jaar voor de klas: 2 jaar


Juf Anja coördineert het project Earth Stories op haar school. Daarbij doen kinderen uit groep 7 of 8 een uitwisseling met kinderen uit andere Europese landen.

Wat is Earth Stories?

Het is een internationaliseringsproject waarbij kinderen uit verschillende landen door middel van communicatie met elkaar leren houden van de natuur. Van hun eigen omgeving en van de omgeving in andere landen. Ze maken opdrachten en delen die via een online platform. Zo hebben ze contact met kinderen in Polen, Portugal en Griekenland. Ook gaan kinderen die dit willen naar een van die landen toe. En er komen kinderen bij ons op bezoek.

 

Kun je een voorbeeld van zo’n opdracht geven?

Onze school staat naast een natuurgebied, een belangrijk gebied voor de waterberging. Ik had een boswachter uitgenodigd om daarover te vertellen. De kinderen hebben daarna in teksten, knutselwerkjes, vlogs en quizzen op het platform uitgelegd hoe het hier werkt. In het voorjaar komen de buitenlandse kinderen hier op bezoek. Onze klas maakt dan geocach-achtige opdrachten voor hen.

 

Waarom doet jullie school dit?

Onze school vindt interactie met anderen en maatschappelijke onderwerpen erg belangrijk. Ook Engels spreken en luisteren krijgt veel aandacht bij ons.

 

Hoe selecteer je wie er gaan?

De kinderen mogen kiezen of ze meegaan. Bij ons wilde ruim de helft van de kinderen op reis. Wie wil, schrijft een soort sollicitatiebrief, ondertekend door de ouders. Daarin schrijven de kinderen wat hun motivatie is. Aan de hand van de brieven verdelen we wie er naar Griekenland, naar Polen en naar Portugal gaat.

 

Zijn kinderen van groep 7 niet te jong om zonder ouders naar het buitenland te gaan?

Het oogt jong. Voor de meeste kinderen is het de eerste keer in het vliegtuig en dat is bijzonder voor ze, maar ook voor jou als leerkracht om dat mee te maken.

Je ziet de ontwikkeling die ze meemaken in een week. Het eerste belmoment met de ouders duurt bij alle kinderen zo’n 45 minuten tot een uur. Naarmate de week vordert, worden die belletjes steeds korter, omdat ze steeds meer onderling delen. Ze groeien ook in zelfstandigheid. Zo is iedereen aan het eind van de week op tijd klaar voor het ontbijt. En vanaf de tweede dag gaat het praten in het Engels en met handen en voeten verrassend goed.

 

Is het niet gek om voor een project als Earth Stories het vliegtuig te pakken?

Zeker, vliegen is belastend, ook als je de CO2 compenseert. Maar het doel heiligt de middelen, denk ik. Ik denk dat het supergoed is om in een ander land te kijken. Om interactie met de kinderen daar te hebben. Je helpt de kinderen en hun toekomst niet door nadruk te leggen op ‘hoe de wereld vergaat’ en angst te weken. Dat wordt een ver-van-mijn-bedshow. Wij leren kinderen liever om van de natuur te houden, om er positief mee om te gaan.

 

Hoe financier je dit?

Niet. Ouders hoefden niets te betalen. En wij ook niet. Er is een speciale Europese subsidie voor. We zijn lyrisch over deze subsidie, want anders is het niet te betalen. Het biedt mooie kansen voor kinderen en leerkrachten, en dus juist ook voor scholen in sociaal-economisch zwakkere buurten. Wij hebben het project uitgebreid voor de leerkrachten: ons team is op studiereis naar Finland geweest.

 

Wat vraagt het van de leerkrachten?

Je moet de aanvraag op tijd invullen. Verder vraagt het heel weinig van mij. Mijn extra uren die ik in de organisatie steek, worden ook vergoed vanuit de subsidie. Dus het project verhoogt de werkdruk niet.

Wel denk ik dat je een open houding moet hebben en moet denken in mogelijkheden. Zo haal je er veel voldoening uit als leerkracht.

Hoe gaat het verder?

Elk jaar moeten we opnieuw subsidie aanvragen. Alle aanvragen worden opnieuw beoordeeld. Elk jaar is het dus weer spannend of het doorgaat.

 

Wat wil je anderen meegeven?

Focus je niet op de werkdruk, maar zoek mogelijkheden zoals deze. Dan wordt je baan weer supergaaf. Zo wil toch iedereen het onderwijs in?

 

Lijkt zo’n project jou ook iets voor jouw school?
Meer informatie vind je op Erasmusplus. Je mag Anja ook mailen voor meer informatie: a.kroesbergen@ckcdrenthe.nl

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meester van de maand december 2020: Rob van de Sande

Meester Rob is invalleerkracht, docent op de pabo en dol op boeken!

Juf van de maand oktober 2020: Marte Jongbloed

Juf Marte is kinderboekenschrijfster en juf!

Meester van de maand september 2020: Nick van Deursen

Meester Nick gaat weer aan de slag als leerkracht!
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.