Home Leerkracht Van De Maand Juf van de maand september 2019: Annemarie Kijk in de Vegt

Leerkracht van de maand

Juf van de maand september 2019: Annemarie Kijk in de Vegt
J

School: Wolderweide in Harderwijk
Geeft les aan: groep 4
Aantal jaar voor de klas: 22 jaar


Juf Annemarie maakt educatieve natuurfilmpjes op haar eigen Youtube-kanaal.

Wat voor filmpjes zijn het?

Het zijn filmpjes van drie minuten over kleine dingen in de natuur. Ik wandel elke dag met mijn hond Beau en kom altijd iets tegen waarvan ik denk: dat moeten de kinderen zien! Hazen, een mierenhoop, een holle knotwilg… Maar ik kan die dingen moeilijk meenemen de klas in. Daarom begon ik met het maken van filmpjes. De kinderen reageerden erg enthousiast. Daarna heb ik op advies van mijn zoon er een vaste vormgeving bij gemaakt en ben ik een YouTube-kanaal begonnen. Ik probeer elke week een nieuw filmpje te plaatsen.

Wat als je niets interessants tegenkomt?

Ik heb wat dingen achter de hand. Zo ken ik iemand die vlak bij een uilennest woont. Maar eigenlijk kom ik altijd wel iets tegen. Het is verrassend wat kinderen allemaal interessant vinden. Een knotwilg lijkt het sufste onderwerp dat je kunt verzinnen misschien, maar de kinderen vinden dit het leukste filmpje.

Mooi: de natuur de klas in. Maar kan het niet beter andersom?

Natuurlijk is het prachtig om met een educatieve leskist naar buiten te gaan. Misschien lukt dat ook een paar keer per jaar, maar elke week is niet realistisch. Daar is geen tijd voor. Ik wil natuuronderwijs graag heel laagdrempelig maken. In drie minuten per week kun je kinderen anders laten kijken naar de natuur. En nee, ik ga er geen werkbladen bij ontwerpen. Ik wil het niet grootser maken dan het is. Ik wil vooral nieuwsgierig maken, zodat kinderen daarna denken: ik ga ook eens onder die steen kijken. Of: ik ga die stadsduif niet opjagen, maar laat hem uit mijn hand eten. Of dat leerkrachten die stoeptegel op het plein eens omdraaien en ontdekken hoeveel leven eronder zit.

Heb je zelf veel met biologie?

Ja, ik woon buitenaf en heb altijd wat met het buitenleven gehad. Ik kijk veel om me heen. Ik zie de haartjes van een zwijn dat tegen een bosje heeft geschuurd of het holletje van een muis. Bij ieder drolletje in het bos vraag ik me af: van wie zou dat zijn? En wandelen met mijn hond is geweldig. Die steekt overal zijn neus in.

Wat wil je er verder mee?

Nou, vroeger droomde ik ervan om bij Het Klokhuis te werken! Mijn drijfveer is om kinderen nieuwsgierig te maken. En natuurlijk geeft het een fijn gevoel als je ziet dat je nieuwe volgers hebt. Volgend jaar wil ik de hortus bij ons in de buurt aanschrijven. Kijken of we kunnen samenwerken om klassen mee naar buiten te nemen.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Vind plezier in het lesgeven, kijk waar je passie ligt en laten we gebruikmaken van elkaars kwaliteiten!

 

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meester van de maand april 2020: Jary Beekhuizen

Meester Jary heeft een vogelspin en opgezette dieren in de klas!

Juf van de maand maart 2020: Anja Kroesbergen

Juf Anja is naast leerkracht ook coördinator van Earth Stories.

Juf van de maand februari 2020: Sandra Minten

Juf Sandra is naast leerkracht ook documentairefotograaf.

Juf van de maand januari 2020: Kim van der Meij

Juf Kim wil een lans breken voor het werken in het speciaal basisonderwijs.
14,645FansLike
4,692VolgersVolg
5,793VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Eieren

De allerleukste lessuggesties rondom eieren.

Lente

De allerleukste lessuggesties rondom de lente.

Liefde

De allerleukste lessuggesties rondom de liefde.

Ga voor een groenere klas: 11 tips

11 tips om een groenere klas te creëren!

Kinderpraatje: fiets

'Juf, iemand heeft de fiets kapot gemaakt!' 'Welke fietst bedoel je?' 'Nou, die met dat zadel'

Leestip: De buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein

Maandag. Ik snap er geen knikker van… Woensdagavond. Zo, die is weg! …