Home Gastcolumn Juffenmoe

Gastcolumn

Juffenmoe
J

Tessa Otten
Tessa Otten geeft les aan een groep 3-4 op een basisschool in Tilburg. Ze schrijft over haar ervaringen in én voor de klas op haar Facebookpagina: Juf Tessa Typt!

Ik wil niet naar stage. Ik wil geen juf meer zijn.

Ik wil niet naar stage. Ik wil geen juf meer zijn.

Mijn meesterproef: vijf weken voor de klas, om te laten zien wat ik allemaal heb geleerd en waar ik nog winst te behalen heb. Helaas verloopt het niet zoals ik me had voorgesteld. Sterker nog, het gaat goed mis. Ik verlies mezelf, loop de hele dag achter de feiten aan en krijg het niet voor elkaar de boel te managen. Tablets zijn niet opgeladen, er vallen gaten in het rooster en ik krijg het voor elkaar een les te beginnen terwijl de werkbladen nog beneden in de printer liggen. Op vrijdagmiddag word ik door mijn collega’s liefdevol bij elkaar geveegd. Met extra tips en aanmoediging begint mijn weekend. Een weekend waarin ik 48 uur de tijd heb om te bedenken hoe ik de komende vier weken ga overleven.

Echt een ochtendmens ben ik nooit geweest. Maar vanaf de maandag erna verandert er iets: ik wil niet meer opstaan. Ik wil niet naar stage. Ik wil geen juf meer zijn. Het idee dat ik vandaag 26 beginnende pubers iets moet leren, de administratie moet bijhouden én structuur in de klas moet creëren en behouden, maakt me moedeloos.

Nadat ik de onzichtbare olifant van mijn hoofd heb weten te tillen, sleep ik mezelf naar mijn stageschool. Vermoeid en verward. Vlak voordat de kinderen binnenstormen, breek ik in duizend stukjes. Ik zonder me af in een leeg lokaal en leg mijn hoofd op een bureau. Laat me hier maar liggen en maak me over drie maanden maar wakker, denk ik, terwijl ik probeer mezelf bij elkaar te rapen. Tijd voor een gesprek met mijn begeleiders over hoe het verder moet. Eén ding is zeker, niet op deze manier.

Ik moet veranderen, de kinderen niet. Ik moet leren hoe ik om moet gaan met onverwachte situaties. Voor een groot deel zit dat in de voorbereiding en planning. De dag moet voor de kinderen zo voorspelbaar mogelijk zijn. En ik ben de voorspeller.
Wanneer ik later op de dag de draad weer oppak en een taalles geef aan groep 7, loopt mijn studieloopbaanbegeleider knipogend de klas in. Ik zie dat hij weet hoe ik me voel. Ik hoef hem niets meer uit te leggen.
‘Hey, jij bent toch de meester van meneer Gijs?’ roept Bekir hem na, wanneer hij weer wegloopt. ‘Dat klopt,’ zeg ik. ‘Dat heb je goed onthouden. Maar hij is ook mijn meester hoor.’
Bekir kijkt me vol verbazing aan. ‘Huh? Maar jij bent toch al juffrouw?’

Was dat maar waar, jongen. Was. Dat. Maar. Waar.

Tessa Otten
Tessa Otten geeft les aan een groep 3-4 op een basisschool in Tilburg. Ze schrijft over haar ervaringen in én voor de klas op haar Facebookpagina: Juf Tessa Typt!

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,838FansLike
4,815VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.