Home Juf Lysbeth Kinderen en dronken mensen

Column Juf Lysbeth

Kinderen en dronken mensen
K

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Je wilt zo’n kind niet aan zijn ouders laten twijfelen. Maar toch.

Je wilt zo’n kind niet aan zijn ouders laten twijfelen. Maar toch.

Tot tien tellen, je tong afbijten, gewoon even zwijgen. Hoe vaak overkomt je dat op een dag voor de klas? Ik heb er eens een stevige gedachte aan gewijd. Ik tel namelijk vaak tot tien. Zegt dat iets over mijn persoonlijkheid? Misschien. Maar het zegt ook iets over de kinderen in mijn groep en (volgens mij) nog veel meer over hun ouders.

Kinderen en dronken mensen vertellen de waarheid, is het spreekwoord. Het is alleen wel zo dat kinderen meestal een echo van hun ouders vertolken. Dat brengt mij wel eens in een moeilijke spagaat. Ik ben namelijk ook een mens met een mening en ideeën. Maar mijn vak vraagt om objectiviteit, een brede interesse en subtiliteit. Ik zal proberen wat voorbeelden op te lepelen, al dan niet actueel.

‘Juf, mijn moeder zegt dat u niets weet over kinderen, omdat u er zelf maar één hebt.’
Deze kan ik weglachen. Zonder moeite.

‘Juf, mijn vader zegt dat u niet kunt rekenen. Dat stond in de krant.’
Gelukkig is deze makkelijk te keren. Ik geef tenslotte, niet geheel onverdienstelijk, iedere dag rekenles.

‘Ik word later heel beroemd. Mijn ouders zeggen dat ik meer talent heb dan anderen.’
Deze is moeilijk. Je wilt zo’n kind niet aan zijn ouders laten twijfelen. Maar toch. Ik mompel iets over verschillende soorten talenten en iedereen is anders, maar zie ook meteen dat geen enkel antwoord zal landen.

‘Mijn vader zegt dat vrouwen niet hoeven te werken.’
Dit is er eentje om tot tien te tellen. Toen ik een heel stuk jonger was, heb ik mij er eens aan gewaagd om een kind met eenzelfde soort verhaal eens haarfijn uit te leggen hoe de wereld van de werkende vrouwen (en mannen) in elkaar zit. Althans, volgens mijn perceptie. Dat kreeg ik op mijn brood door een bezoekje van de aartsconservatieve vader. Diezelfde dag nog.

‘Als ik gepest word, mag ik slaan van mijn moeder.’
Ook zo’n lastige. Nee, we slaan niemand op school. Nee, ook niet als je gepest wordt. Dat lossen we anders op. Maar heel stiekem zou ik wel eens willen dat het slachtoffer eens flink uithaalt naar de pester om het voor eens en altijd klaar te laten zijn. Overigens zijn kinderen die dit soort dingen ‘mogen’ van hun ouders meestal geen slachtoffers.

‘Juf, jongens hebben meer ruimtelijk inzicht dan meisjes.’
Zucht. Zo’n hardnekkige veronderstelling. Ja, er is al tientallen keren bewezen in de wetenschap dat jongens beter zijn met 3D-blokjes dan meisjes, maar als je van de kubussen andere vormen maakt, blijken de sekseverschillen ineens weg te vallen. Maar dat negeren we gewoon natuurlijk. Het idee dat meisjes in een heleboel andere gevallen misschien net zoveel ruimtelijk inzicht hebben is natuurlijk te idioot voor woorden. Ik laat het maar.

‘Juf, die vluchtelingen zijn allemaal van de IS.’
Geen tong afbijten, niks tot tien tellen. Dwars er tegenin en eroverheen. Niks ervan. Ik laat niet door kinderen (en ouders) een groep mensen in nood reduceren tot een hoopje slechteriken. Dit soort opmerkingen zijn voor mij kolen op het vuur. De rekenles aan de kant (ik bak er immers toch niks van) en de vluchtelingenproblematiek op tafel. We filosoferen dan samen door over zo’n uitspraak. Hoe zou je kunnen weten dat ALLE vluchtelingen van IS zijn? En als je een drie maanden oude baby bent, ben jij, net als je ouders, dan ook van IS?

‘Juf, mijn moeder zegt dat Elvis Presley niet dood is.’
Au…

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Lysbeth

Stilstaan

Juf Lysbeth blikt terug en staat stil.

IQ-test uit het lood geslagen

Juf Lysbeth duikt in de geschiedenis van de toetsdrang.

Laten we geen cadeaus meer maken

Juf Lysbeth strijdt voor de afschaffing van Vader- en Moederdagcadeaus!

1 apriltrauma

Juf Lysbeth heeft een 1 apriltrauma opgelopen.
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Fobiecollega

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Mijn vader heeft niet eens een fiets

Op een dag begonnen de omwonenden te klagen: er stonden zoveel auto’s op hun parkeerplaatsen. En er was een auto beschadigd...

116

In het lokaal staan meer studenten, bleek van schrik.