Home Leestips Leestip: Artie Farty

Leestips

Leestip: Artie Farty
L

door Nicoline van Slingelandt-Asselbergs

Alleen de titel van dit boek is al leuk. De subtitel luidt: handboek vol kunstzinnige tips voor niet-zo-heel-creatieve ouders. In plaats van ‘ouders’ kun je ook ‘leerkrachten’ lezen, maar wij denken dat menig wel-creatieve leerkracht dit boek ook tof zal vinden. Het staat barstensvol eenvoudige knutsel- en tekenideeën die allemaal geïnspireerd zijn op het werk van een kunstenaar. Je kunt het originele werk van de kunstenaar bekijken met een QR-code. Ideaal (en verantwoord) als je ’s morgens nog moet bedenken wat je ’s middags met de kinderen wilt doen.

Tips om dit boek in je groep te gebruiken:

Leg het boek binnen handbereik of leg het ergens neer waar je het vaak tegenkomt. Gun jezelf wat tijd om erin te bladeren. Je krijgt meteen zin om wat te gaan maken.
Kijk op www.artiefarty.nl voor nog meer (gratis) laagdrempelige zelfmaakideeën. Overigens zit Artie Farty ook op Pinterest.

Voorbeelden uit het boek:

  • Gezamenlijke kunst
    Deze opdracht is gebaseerd op het prentenboek De Boomhut van Marije en Ronald Tolman. Spreek van tevoren af wat je samen gaat doen. Wat zijn de spelregels, wat mag wel, wat mag niet en wanneer is het (ongeveer) af? Maak bijvoorbeeld een tekening waarbij je alleen afspreekt dat je niet over elkaars werk mag kleuren. Of je gebruikt allebei ander materiaal: de een wasco en de ander waterverf.
  • Op-de-kop-tekening
    Michelangelo schilderde het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome. Daar deed hij vier jaar over en terwijl hij schilderde lag hij voornamelijk op zijn rug. Plak een vel papier met tape vast aan de onderkant van een (lage) tafel, of leg een plank over twee stoelen en plak het vel daar onder. Maak een ontwerp voor een plafondversiering (voor in de klas, op je kamer?).

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Powervrouwen

Powervrouwen: ontdek de geschiedenis door de ogen van piraten, prinsessen, ninja's en wetenschappers!

Meesterlijk kleuteronderwijs

Meesterlijk kleuteronderwijs: hét boek voor kleuterleerkrachten!

Scheid

Scheid: positief handboek over scheiding

Keizer Ei

Keizer Ei: een gEInig en EIgenzinnig boek!
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.