Home Leestips De verjaardag van de luiaard

Leestips

De verjaardag van de luiaard
D

Door Caren Peeters

De verjaardag van de luiaard

Dit is een heel lief verhaal over een verjaardag, met mooie prenten. De luiaard wordt door zijn vrienden ‘wakker’ gemaakt, want een luiaard slaapt nu eenmaal veel. Hij is jarig, hoera! Maar zijn vrienden hebben een heel ander idee over het vieren van een verjaardag dan de luiaard. De eekhoorn is de enige die het snapt: als je jarig bent, mag jij kiezen wat je het allerliefst doet, ook al is dat iets heel anders dan je vrienden zouden kiezen.

Tips om dit boek te gebruiken:

  • Dit boek kun je gebruiken in de onderbouw en groep 3.
  • Er zitten verschillende thema’s in dit boek: vriendschap, allemaal anders, smaken verschillen, verjaardag… Het is natuurlijk een fictief verhaal, maar borduur er gerust in non-fictie op voort. Weten alle kinderen wel wat een luiaard is? Is een luiaard eigenlijk wel echt lui? Hoe komt een luiaard aan zijn naam? Waar woont een luiaard? Verzamel zoveel mogelijk vragen van kinderen en ga samen op zoek naar de antwoorden. Kijk bijvoorbeeld op de websites van het Wereld Natuur Fonds of Freek Vonk.
  • Laat de kinderen zelf een situatie uit het verhaal natekenen. Wat vinden zij zelf belangrijk op hun verjaardag? Taart eten, zoals de veelvraat, of mooie kleren aantrekken, zoals de paradijsvogel? Ze kiezen een dier waarmee ze zich het meest verbonden voelen. De kinderen tekenen de luiaard in de boom samen met het dier van hun keuze.
  • Bespreek de verschillende eigenschappen van de dieren uit het verhaal. De duizendpoot houdt van polonaise, de nachtegaal van liedjes zingen en de specht van herrie maken. Het is eigenlijk best makkelijk om iemand een eigenschap toe te dichten aan de hand van zijn uiterlijke kenmerken of zijn gedrag. Welke eigenschappen zou de specht nog meer kunnen hebben? Misschien houdt hij behalve van herrie maken ook van de stilte die daarna komt?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Superjuffie en het apencircus

Superjuffie belandt in een circusavontuur!

Stinkend rijk

Een bijzonder verhaal; tijdens het lezen word je meteen aan het denken gezet!

De verjaardag van de luiaard

Een lief prentenboeken over verjaardagen en vriendschappen!

Mindgym

Verbeter in twaalf weken je mentale conditie met Mindgym!
14,518FansLike
4,644VolgersVolg
5,771VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zonnestelsel

De allerleukste lessuggesties rondom het zonnestelsel.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema herfst.

Vervoer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema vervoer.

Ontvang Juf & Meester gratis

Wil je ook Juf & Meester ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf &...
video

Bendoobox

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven? Kun je er echt wat mee in de klas? Is het zijn geld waard?
video

Thymio – de programmeerbare robot

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?