Home Leestips Het heel grote vogelboek

Leestips

Het heel grote vogelboek
H

door Bibi Dumon Tak

Een vogelboek voorlezen in je klas? Je gaat toch ook geen encyclopedie voorlezen?! Nee, dat klopt. Maar neem het gerust van ons aan: dit boek kun je voorlezen.

De oorsprong van het boek ligt in het jaar 1170. Cornelis Nozeman en Christiaan Sepp wilden een boek maken over vogels in Nederland. Samen werkten ze aan het vogelboek Nederlandsche vogelen dat een van de grootste en duurste boeken uit de geschiedenis zou worden. Na 59 jaar was het boek klaar. En nu heeft Bibi Dumon Tak er een ‘nieuwe’ versie van gemaakt met dertig vogels uit het oude boek: de oude tekeningen met nieuwe kennis. En dat heeft ze briljant gedaan.

Tips om dit boek te gebruiken in de klas:

  • De teksten in het boek zijn geschikt vanaf ongeveer groep 5/6. Maar de tekeningen zijn geschikt voor alle leerjaren. Ook met kleuters kun je met dit boek lang zoet zijn.
  • Lees af en toe eens een bladzijde voor, helemaal leuk als jullie ‘toevallig’ een bepaalde vogel gezien hebben in de buurt.
  • Bestel in de bibliotheek een ‘kleine’ versie Nederlandsche vogelen of bekijk het oorspronkelijke werk digitaal op de website van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (daar ligt het origineel). Bekijk samen met de kinderen de verschillen tussen toen en nu. De taal zal hierbij het opvallendste verschil zijn.
  • Heeft een van de kinderen zelf een vogelboek om vogels te determineren? Leg ze naast elkaar. Wat is bijvoorbeeld het verschil in volgorde? Vergelijk vogels. Lijken ze op de tekeningen in Het heel grote vogelboek?
  • In het vogelboek van Bibi Dumon Tak staan soms nog zinnen in oud Nederlands. Schrijf de zinnen op het bord en probeer ze samen te analyseren. Hoe is de spelling veranderd en wat staat er eigenlijk?
  • Laat kinderen vogels bestuderen en natekenen. Laat ze de tekeningen in het boek goed bekijken. Hoe deed illustrator Sepp dat? Het internet staat vol met vogeltekentips.
  • Hebben jullie het hele boek uit? Laat de kinderen een (online) quiz maken over de weetjes in dit boek.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Scheid

Scheid: positief handboek over scheiding

Keizer Ei

Keizer Ei: een gEInig en EIgenzinnig boek!

10 Kinderboeken die je gelezen móet hebben volgens deze experts

Juf Suzanne is specialist jeugdliteratuur.

Socrates op sneakers

Maak gesprekken nóg leuker met Socrates op sneakers!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.