Home Leestips Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Leestips

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek
L

Het officiële Scratch jr. boek over programmeren door Marina Bers Umaschi en Mitchel Resnick

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook. Echt waar. Koop dit boek en zet de app op je tablet. Sla het boek open en je zult zien: binnen tien minuten heb jij iets geprogrammeerd. Als je het boek uit hebt, kun je met je kinderen aan de slag. Wedden dat ze het net zo leuk vinden als jij?

Tips om dit boek in de klas te gebruiken:

  • Het boek is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Maar je kunt ook prima aan de slag met Scratch jr. met een bijdehand kind van 4 jaar of met een kind van 8 jaar dat nog nooit heeft geprogrammeerd. Er is overigens ook Scratch, voor kinderen vanaf 8 jaar. (Dat bestond al eerder.)
  • Het doorlopen van het boek heeft begeleiding nodig, al was het bijvoorbeeld alleen het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Vraag ouders, stagiairs of assistenten om dit op zich te nemen. De kinderen kunnen na ieder hoofdstuk zelfstandig aan de slag. Streef ernaar om het boek uit te krijgen.
  • Laat zo veel mogelijk kinderen kennismaken met Scratch jr. als het in te plannen is. Natuurlijk kun je ook een kleine groep ermee aan de slag laten gaan, maar het is juist mooi om het breed aan te bieden, omdat het toegankelijk is voor alle niveaus (je hoeft er geen ‘pluskind’ voor te zijn).
  • Vervang wekelijkse activiteiten zoals gezelschapsspelletjes of computertijd door het aanleren van Scratch jr.
  • Raad het boek aan in de nieuwsbrief van school. Ouders kunnen eenvoudig zelf met hun kind aan de slag.
  • Geef kinderen tijd op de tablet om te experimenteren met Scratch jr. Laat ze allerlei variaties bouwen. Laat ze hun bouwsels presenteren op het digibord. Kunnen ze uitleggen hoe ze het aangepakt hebben?
  • Hebben de kinderen thuis tablets? Geef ze een opdracht mee naar huis om een verhaal te programmeren. Ze kunnen het filmpje (met hulp van ouders) mailen.
    Bekijk de website van Scratch jr.. Daar vind je tips om ermee aan de slag te gaan. Let op: het is in het Engels.
  • Boek uit en willen de kinderen meer? Laat ze dan in Scratch op de website van Codekinderen vind je meer uitleg én een lesbrief.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Scheid

Scheid: positief handboek over scheiding

Keizer Ei

Keizer Ei: een gEInig en EIgenzinnig boek!

10 Kinderboeken die je gelezen móet hebben volgens deze experts

Juf Suzanne is specialist jeugdliteratuur.

Socrates op sneakers

Maak gesprekken nóg leuker met Socrates op sneakers!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.