Home Leestips Onze toekomst is nu!

Leestips

Onze toekomst is nu!
O

Door Claus Hecking, Charlotte Schönberger en Ilka Sokolowiski

Onze toekomst is nu!
Strijd met Greta Thunberg voor het klimaat

Kinderen hebben allemaal wel gehoord van Greta Thunberg of ze hebben haar weleens op tv gezien. Misschien doen ze er weleens uitspraken over, die hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks uit de monden van volwassenen komen. Greta heeft een boodschap die gehoord mag worden. Maar je kunt er pas iets van vinden of bij voelen als je er meer van weet. In dit boek wordt uitgelegd hoe Greta ertoe gekomen is om met de klimaatstaking te beginnen. Ook leer je Greta persoonlijk een beetje beter kennen. De belangrijkste boodschap van dit boek is: je bent nooit te klein om verschil te maken.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Het boek geschikt voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8).
  • Je kunt het boek voorlezen in de groep, maar je kunt er als leerkracht ook een boekbespreking over houden, ter promotie. Kinderen zullen het dan net iets eerder zelf kiezen om te lezen.
  • In het boek wordt uitgelegd dat veel kinderen en jongeren elke vrijdag de straat op gaan om te staken en te demonstreren. Ze maken daarvoor spandoeken en borden met krachtige leuzen. Zoek op internet naar afbeeldingen van leuzen. Gebruik de zoekwoorden: klimaatstaking spandoek. Je vindt er prachtige leuzen, zoals ‘Opa, wat is sneeuw?’ en ‘Ook al houd ik van walvissen, ik wil ze niet als buren.’ Veel teksten zijn in het Engels, dus probeer ze te vertalen en laat kinderen zoeken naar de betekenis erachter. Kunnen ze zelf ook iets moois, geks, indrukwekkends verzinnen?
  • Bedenk samen met de kinderen wat ze zelf kunnen veranderen om het milieu minder te belasten. Bijvoorbeeld: iedereen neemt voortaan een beker drinken mee in plaats van een pakje drinken. Of: alle kinderen weigeren vanaf nu rietjes te gebruiken. Iets kleins kan een groot verschil maken.
  • Wil je structureler lesgeven over de aarde en de gevolgen van klimaatverandering? Kijk dan eens bij het Wereldnatuurfonds naar Toekomstkunde.  Daar vind je een wekelijks (gratis) aanbod met lessen over klimaat, duurzaamheid en natuur.
  • Wil je zelf meer weten over Greta en haar achtergrond, lees dan zelf het boek Ons huis staat in brand. 

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Powervrouwen

Powervrouwen: ontdek de geschiedenis door de ogen van piraten, prinsessen, ninja's en wetenschappers!

Meesterlijk kleuteronderwijs

Meesterlijk kleuteronderwijs: hét boek voor kleuterleerkrachten!

Scheid

Scheid: positief handboek over scheiding

Keizer Ei

Keizer Ei: een gEInig en EIgenzinnig boek!
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderen en dronken mensen

Je wilt zo’n kind niet aan zijn ouders laten twijfelen. Maar toch.

Leestip: De Bernadette Watts collectie

De donkere dagen van de winter vragen om sfeervolle boeken. Laten we hopen op een beetje sneeuw en ijs erbij, om het wintergevoel te versterken. In dit boek vol met bekende sprookjes zijn prachtige tekeningen van illustrator Bernadette Watts gebundeld.

Nieuwtje

Juf Floortje heeft een heel leuk nieuwtje!