Home Leestips Scheid

Leestips

Scheid
S

Door Jeanette Jonker, Claudia Lagerman en Liesbeth Vijfvinkel

Scheid! Alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan

Jaarlijks krijgen ongeveer 86.000 minderjarige kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. In dit mooi vormgegeven handboek Scheid! komen 25 kinderen en 25 professionele experts aan het woord door middel van interviews, dagboekfragmenten, tips en foto’s. Zij vertellen over de fases waar het kind doorheen gaat in zo’n scheidingsproces. De positieve toon van het boek is er niet voor niets: de meeste experts die aan het woord komen geven aan dat je je beter gaat voelen na een periode vol verwarring of verdriet.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Leg dit boek in de boekenkast/leeshoek van de bovenbouw. Het is geschreven voor kinderen van 10 tot 16 jaar. Het boek laat zich makkelijk pakken om even een fragment uit te lezen of foto’s te bekijken. Er staan veel praktische tips en invulbare lijstjes in.
  • In het boek vertellen meerdere kinderen dat ze er veel aan hebben (gehad) om in de groep op school te praten over hoe ze zich voelen. Besteed dus rustig een lesuur aan het bespreken van gevoelens rond scheidingsperikelen.
  • Stel een scheidingsmediator aan op school of in de groep; een leerling met ervaring, die goed kan luisteren of dingen kan oplossen.
  • Emoties worden uitgebreid besproken in Scheid!. Wat voelde je toen je hoorde dat je ouders gingen scheiden? Wat voel je nu? Laat een kind met een simpele emoji aangeven hoe het zich vandaag voelt. Het is een snelle manier om even te peilen hoe het gaat.
  • Raadpleeg dit handboek als een kind aan de groep gaat vertellen dat zijn ouders gaan scheiden. Doet het dat zelf of doet de leerkracht dit als het kind er niet is? Wat is de prettigste manier voor de kinderen om dit te doen?
  • Een ander interessant boek over scheiding is Scheidingklets door Michal Janssen. Dit boek helpt kinderen en ouders het gesprek aan te gaan over scheiden en nodigt kinderen uit om hun gevoelens te uiten.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Powervrouwen

Powervrouwen: ontdek de geschiedenis door de ogen van piraten, prinsessen, ninja's en wetenschappers!

Meesterlijk kleuteronderwijs

Meesterlijk kleuteronderwijs: hét boek voor kleuterleerkrachten!

Scheid

Scheid: positief handboek over scheiding

Keizer Ei

Keizer Ei: een gEInig en EIgenzinnig boek!
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.