Home Leestips Socrates op sneakers

Leestips

Socrates op sneakers
S

Door Elke Wiss

Socrates op sneakers

Vragen stellen is niet zo makkelijk als het lijkt. Natuurlijk zijn we geïnteresseerd in wat anderen zeggen, maar vaak is dat vooral interesse vanuit onze eigen ‘ik’. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. In dit goed leesbare boek wordt uitgelegd hoe je, net als Socrates, een onderzoekende houding kunt aannemen, objectief kunt waarnemen en kunt luisteren. Zodat gesprekken diepgaander en leuker worden.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Lees het boek ten eerste voor jezelf. Het boek staat vol met voorbeelden en tips, waardoor het herkenbaar overkomt wat we allemaal ervaren in gesprekken, zowel privé als zakelijk.
    ‘Ik was op vakantie in Toscane.’
    ‘Kon jij op een gegeven moment ook geen pasta en pizza meer zien?’
    Ben je hier werkelijk geïnteresseerd in de vakantie van de ander in Toscane?
  • Geef het boek door aan collega’s. Bekijk het met je onderwijsogen. Hoe voer je een diepgaand gesprek met leerlingen? Hoe krijg je ze zover dat ze zelf vragen gaan stellen? En vooral: hoe leer je leerlingen kritisch te denken zonder dat proces te sturen? Want bij filosoferen of kunst ligt de uitkomst van een vraag niet altijd vast. Het goede antwoord hoeft niet per se van de leerkracht te komen.
  • Let in een teamoverleg eens op hoe de gesprekken verlopen. Als je tijdens een vergadering een pijnlijke kwestie aan de orde stelt met een vraag, word je vaak gezien als boosdoener. Terwijl echte vragen juist leiden tot verdieping. Ook in gesprekken met ouders is het handig te weten hoe je door kunt vragen.
  • In het boek staan verschillende soorten oefeningen. Probeer bijvoorbeeld een vraag of opmerking gewoon eens te ‘echoën’: herhaal letterlijk wat de ander zegt. Dit is dé manier om bij het verhaal van de ander te blijven en tegelijkertijd te onderzoeken wat diegene zegt.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Scheid

Scheid: positief handboek over scheiding

Keizer Ei

Keizer Ei: een gEInig en EIgenzinnig boek!

10 Kinderboeken die je gelezen móet hebben volgens deze experts

Juf Suzanne is specialist jeugdliteratuur.

Socrates op sneakers

Maak gesprekken nóg leuker met Socrates op sneakers!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.