Home Top 10 en tips 7x leren over Rembrandt

Top 10 en tips

7x leren over Rembrandt
7

Op 15 juli 1606 werd Nederland een genie rijker. Rembrandt van Rijn werd als molenaarszoon geboren in Leiden. Toen hij 19 was, verhuisde hij naar Amsterdam en bezorgde de Nederlandse kunstgeschiedenis vele pronkstukken. Denk aan De Staalmeesters, Het Joodse Bruidje, de fraaie zelfportretten en natuurlijk als kers op de taart: De Nachtwacht. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de befaamde schilder overleed. Om hem te eren, is 2019 omgedoopt tot het jaar van Rembrandt. Een extra reden om wat meer aandacht te besteden aan deze Hollandse meester. Hier vind je 7 x hoe!

1 Verwelkom Rembrandt met video

Introduceer Rembrandt met een video. Zo hebben de kinderen meteen een beeld van hem en zijn werk. Schooltv maakte verschillende video’s over de meester. Het Klokhuis wijdde er zelfs een hele aflevering aan. Goed kijkmateriaal!

2 Lees voor

Lees de kinderen voor uit Sst! Papa aan het werk. Dit boek maakt deel uit van de vijftiendelige Hollandse Helden-serie. In het boek vertelt Cornelia van Rijn over de Nachtwacht, het schilderij dat haar vader maakte. Cornelia hoopt haar vader vaker te zien, want nu is hij volgens haar veel te veel aan het werk. Een boek over Rembrandt en zijn dochter, dat naast informatie over de schilder ook mooie, kleurrijke illustraties bevat.

3 Bezoek het Rijksmuseum

Als beheerder van De Nachtwacht en vele andere werken van Rembrandt kan het Rijksmuseum natuurlijk niet achterblijven in het jaar van de grote meester. Precies om deze reden biedt het museum een toffe workshop aan: Sporenonderzoek naar Rembrandt. Tijdens deze workshop maken leerlingen kennis met Rembrandt én de techniek van kunstonderzoek.

4 Lespakket

Het jaar van Rembrandt is ook het Kunstgebouw niet ontgaan. Deze organisatie ontwikkelde een vijfdelig lespakket voor de midden- en bovenbouw, waarin verschillende thema’s rondom Rembrandt worden behandeld. Zijn zelfportretten, zijn unieke kijk op lichtinval – het komt allemaal aan bod. Download het lespakket.

5 Krantje erbij

Zowel Museum Het Rembrandthuis als het Rijksmuseum brachten een Rembrandtkrant of -magazine uit. Beide staan boordevol feitjes, weetjes en andere leuke items. Welke je bestelt, is aan jou. De Rembrandtkrant is te bestellen via educatie@rembrandthuis.nl. Het Rembrandt Magazine kun je downloaden bij het Rijksmuseum.

6 Vensterplaat

De Canon van Nederland ontwikkelde een vensterplaat van Rembrandt. Via deze plaat kunnen leerlingen van groep 5 tot en met 8 op een speelse wijze meer te weten komen over Rembrandt, zijn schilderijen, de materialen waar hij mee werkte en zelfs over de mensen in zijn schilderij.

7 Quiz-time

Zo, dat was een overdosis aan Rembrandt-informatie. Sluit het onderwerp in de klas af met een quiz: met deze Rembrandt-test kunnen jouw leerlingen checken of ze een echte Rembrandt-kenner zijn. Kunnen zij echt en nep onderscheiden?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Creatief denken in december: 5 tips

5 tips om creatief te denken in december

Trakteer je collega’s: 10 tips

10 tips om je collega's te trakteren

Zandbak of zandtafel: 7 nieuwe ideeën

7 nieuwe ideeën voor de zandbak of zandtafel!

Timemanagement voor de leerkracht: 10 tips

10 efficiënte timemanagementtips!
14,512FansLike
4,664VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Kerst

De allerleukste lessuggesties rondom kerst.

Zonnestelsel

De allerleukste lessuggesties rondom het zonnestelsel.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema herfst.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.