Home Top 10 en tips 7x leren over Rembrandt

Top 10 en tips

7x leren over Rembrandt
7

Op 15 juli 1606 werd Nederland een genie rijker. Rembrandt van Rijn werd als molenaarszoon geboren in Leiden. Toen hij 19 was, verhuisde hij naar Amsterdam en bezorgde de Nederlandse kunstgeschiedenis vele pronkstukken. Denk aan De Staalmeesters, Het Joodse Bruidje, de fraaie zelfportretten en natuurlijk als kers op de taart: De Nachtwacht. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de befaamde schilder overleed. Om hem te eren, is 2019 omgedoopt tot het jaar van Rembrandt. Een extra reden om wat meer aandacht te besteden aan deze Hollandse meester. Hier vind je 7 x hoe!

1 Verwelkom Rembrandt met video

Introduceer Rembrandt met een video. Zo hebben de kinderen meteen een beeld van hem en zijn werk. Schooltv maakte verschillende video’s over de meester. Het Klokhuis wijdde er zelfs een hele aflevering aan. Goed kijkmateriaal!

2 Lees voor

Lees de kinderen voor uit Sst! Papa aan het werk. Dit boek maakt deel uit van de vijftiendelige Hollandse Helden-serie. In het boek vertelt Cornelia van Rijn over de Nachtwacht, het schilderij dat haar vader maakte. Cornelia hoopt haar vader vaker te zien, want nu is hij volgens haar veel te veel aan het werk. Een boek over Rembrandt en zijn dochter, dat naast informatie over de schilder ook mooie, kleurrijke illustraties bevat.

3 Bezoek het Rijksmuseum

Als beheerder van De Nachtwacht en vele andere werken van Rembrandt kan het Rijksmuseum natuurlijk niet achterblijven in het jaar van de grote meester. Precies om deze reden biedt het museum een toffe workshop aan: Sporenonderzoek naar Rembrandt. Tijdens deze workshop maken leerlingen kennis met Rembrandt én de techniek van kunstonderzoek.

4 Lespakket

Het jaar van Rembrandt is ook het Kunstgebouw niet ontgaan. Deze organisatie ontwikkelde een vijfdelig lespakket voor de midden- en bovenbouw, waarin verschillende thema’s rondom Rembrandt worden behandeld. Zijn zelfportretten, zijn unieke kijk op lichtinval – het komt allemaal aan bod. Download het lespakket.

5 Krantje erbij

Zowel Museum Het Rembrandthuis als het Rijksmuseum brachten een Rembrandtkrant of -magazine uit. Beide staan boordevol feitjes, weetjes en andere leuke items. Welke je bestelt, is aan jou. De Rembrandtkrant is te bestellen via educatie@rembrandthuis.nl. Het Rembrandt Magazine kun je downloaden bij het Rijksmuseum.

6 Vensterplaat

De Canon van Nederland ontwikkelde een vensterplaat van Rembrandt. Via deze plaat kunnen leerlingen van groep 5 tot en met 8 op een speelse wijze meer te weten komen over Rembrandt, zijn schilderijen, de materialen waar hij mee werkte en zelfs over de mensen in zijn schilderij.

7 Quiz-time

Zo, dat was een overdosis aan Rembrandt-informatie. Sluit het onderwerp in de klas af met een quiz: met deze Rembrandt-test kunnen jouw leerlingen checken of ze een echte Rembrandt-kenner zijn. Kunnen zij echt en nep onderscheiden?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Bespaar tijd op het mailen met ouders: 10 tips

10 tips om tijd te besparen op mailen met ouders

Motiveer je leerlingen: 9 tips

9 tips om je leerlingen te motiveren

Minder lawaai in je klas: 15 tips

15 tips voor minder lawaai in de klas!

Een vet vakantiegevoel: 8 toffe tips

8 tips voor een vet vakantiegevoel
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.