Home Leerkracht Van De Maand Meester van de maand januari 2018

Leerkracht van de maand

Meester van de maand januari 2018
M

School: Basisschool De Wegwijzer in Winssen
Geeft les aan: groep 7-8
Aantal jaar voor de klas: 12 jaar


Meester Jesper wordt de ‘Spotify-meester’ genoemd. Vorig jaar kwam hij in het nieuws, omdat zijn lijst op Spotify, met toen 40.000 volgers, tot een van ’s werelds meest populaire muzieklijsten behoort. Inmiddels heeft hij 80.000* volgers.

Wat houdt dat in zo’n lijst op Spotify?

Iedereen kan playlists maken op Spotify. Er zijn honderdduizenden afspeellijsten, bijvoorbeeld van grote merken en platenlabels, maar ook van particulieren. Vaak hebben de particuliere lijsten maar weinig volgers. Mijn playlist ‘Monthly Hits’ is zo’n particuliere playlist en met 80.000 volgers de grootste van Nederland! Elke dag krijg ik nummers toegestuurd van artiesten en platenmaatschappijen. Ik luister alles en soms zit er iets tussen wat ik toevoeg. Daarnaast zoek ik zelf naar nieuwe muziek.

Heb je veel moeite moeten doen om de lijst populair te maken?

In het begin deed ik er geen moeite voor. Ik deed het puur voor mezelf: lekker makkelijk; een lijst vol met hitjes! Toen ik merkte dat ook onbekenden mij gingen volgen, pakte ik het serieuzer op. Sinds twee jaar promoot ik mijn playlist op social media.
Mijn lijst is uniek, omdat hij voor een groot gedeelte uit mainstream-hits (top 40) bestaat én ook uit nieuwe talenten en nieuwe nummers die nog geen hit zijn, maar het later wel vaak worden. Op Qmusic voorspel ik iedere maand een hit. Zo was ik bijvoorbeeld de eerste die Despacito in Nederland draaide en dat is een megahit geworden!

Wat heb je met muziek?

Muziek is mijn passie! Ik ben er mijn hele leven al mee bezig. Vroeger luisterde ik ieder weekend naar de Top 40 en nam ik de beste nummers op een cassettebandje op. Later stond ik ieder weekend in de cd-winkel. Met Spotify kreeg ik makkelijk toegang tot alle muziek.

Wat vinden de kinderen ervan?

Die vinden het fantastisch! Ze zijn iedere dag bezig met mijn playlist. Ze geven hun mening over liedjes en soms geven ze tips. Ook zijn ze altijd bezig met het aantal volgers. Bij iedere mijlpaal trakteer ik de kinderen. Laatst kwamen ze met een contract aan: bij 100.000 volgers moet ik een tatoeage laten zetten of mijn hoofd kaalscheren. Ik heb het maar ondertekend…
Ook profiteren de kinderen mee. Vorig jaar hebben we een dj-workshop gehad van Sunnery James & Ryan Marciano en zijn we met de klas naar Ronnie Flex geweest. Ik heb de klas in groepen verdeeld en ieder groepje herschreef een lied van Ronnie Flex. Die mochten we Ronnie laten horen. Vervolgens mochten de kinderen hem interviewen.
Verder zijn er veel artiesten die samen met mij een kort filmpje opnemen voor de klas, bijvoorbeeld Lil’ Kleine, Boef, Ali B, Lucas & Steve, Martin Garrix en Armin van Buuren. Als ik dat dan na het weekend in de klas laat zien, staat de klas op z’n kop!

Vind je muziek belangrijk voor kinderen?

Ja, muziek is overal, het is onderdeel van ons dagelijks leven. Kinderen worden vrolijk van muziek. Daarnaast toont wetenschappelijk onderzoek keer op keer aan dat muziek bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert de ontwikkeling van het brein en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Er is veel talent dat zonder muziek op school niet of pas laat ontdekt wordt.

Je hebt werkelijk in alle media gestaan, van AD tot RTL Boulevard tot Jeugdjournaal. Wat was het meest bijzonder?

Moeilijk kiezen … Het Jeugdjournaal vond ik erg leuk, omdat de kinderen daarin centraal staan. RTL Boulevard maakte een reportage van ons bezoek aan Armada Music en de dj-workshop van Sunnery James & Ryan Marciano. Dit was zo’n onvergetelijke dag en het item kwam op een leuke manier op tv. Dat vergeet ik ook nooit meer.
Tijdens het Amsterdam Dance Event mocht ik met Kris Kross Amsterdam het podium op. Sta je daar ineens voor tienduizenden mensen. Dat geeft zo’n kick. Kippenvel over mijn hele lijf!

Intussen sta je een dag minder voor de klas. Wil je stoppen met je werk om de muziek in te gaan?

De combinatie vind ik juist leuk! Ik zou niet volledig in de muziekwereld willen werken. Werken met kinderen is te gek en ik krijg er enorm veel energie van.
Het is erg druk, maar wel te combineren. Ik ben wel gestopt met voetballen in het eerste elftal, ik ben geen intern begeleider meer en ik ben dus een dag minder gaan werken.

Wat is je goede voornemen voor 2018?

De hele dag door krijg ik muziek toegestuurd. Ik wil op vaste momenten muziek gaan luisteren, zodat ik niet met mijn telefoon bezig ben als ik thuiskom van mijn werk. Op die momenten wil ik mijn kinderen volledige aandacht kunnen geven.
Daarnaast wil ik zo snel mogelijk 100.000 volgers halen!

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Meer muziek in de klas! Er staan erg veel praktische tips op de site www.meermuziekindeklas.nl of luister gewoon eens tijdens een teken- of handvaardigheidles naar mijn playlist ‘Monthly Hits’ op Spotify!

Wil je meester Jesper volgen?

Spotify: Playlist Monthly Hits
Facebook: Meester Jesper
Instagram: Meesterjesper

Ook heeft meester Jesper een playlist speciaal voor leerkrachten gemaakt: ‘De Docenten Playlist’. Leuk voor na school, als de kinderen weg zijn en je nog stapels nakijkwerk hebt liggen!

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Juf van de maand oktober 2020: Marte Jongbloed

Juf Marte is kinderboekenschrijfster en juf!

Meester van de maand september 2020: Nick van Deursen

Meester Nick gaat weer aan de slag als leerkracht!

Juf van de maand juli & augustus 2020: Renée van Eijk

Juf Renée is inspiratiecoach voor startende leerkrachten!
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.