Column Juf Floortje

Nieuwtje
N

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

De vragen vliegen me om de oren...

De vragen vliegen me om de oren...

‘Als ik jullie vertel dat ik een nieuwtje heb over mezelf, wie kan dan bedenken wat dat zou kunnen zijn?’ Het is maandagmiddag, we hebben nog drie kwartier te gaan tot de bel. Vragend kijk ik de klas rond, terwijl een paar vingers aarzelend de lucht in gaan. Julia mag eerst. ‘Je hebt een nieuwe poes.’ Nee. ‘Je hebt een nieuwe broek,’ probeert Tijn dan. Ook niet. ‘Je gaat je spreekbeurt houden,’ weet Ole opeens zeker. Terwijl de ideeën nu door de klas vliegen, vind ik het maar moeilijk om mijn lachen in te houden. Alles komt voorbij: ik ga op ijs trakteren, ik heb een mooi boek gelezen, ik kan heel mooi zingen, ik heb mijn haar geknipt, ik heb twéé nieuwe poezen. Helaas.

‘Je hebt een baby gekregen!’ roept Morris plotseling, en de klas is het ermee eens. Dat moet het wel zijn. Ik geef de kinderen even de tijd om dit idee te laten bezinken. ‘Oh wacht,’ klinkt het een paar tellen later, ietwat teleurgesteld, van Steven, ‘Dan had je natuurlijk eerst een dikke buik gehad.’

Toch slaat het idee wel aan. Er was natuurlijk iemand in mijn familie met een baby! Of ik heb gewoon een baby thuis, te logeren? Heeft mijn poes dan een baby? Ik blijf schudden met mijn hoofd. Bijna, jongens, bijna…

Plotseling worden de ogen van Dani groot: ‘Er zit een baby in je BUIK!’ Ik straal en knik. Ja! Dertien weken. Julia springt van haar stoel en komt voor me staan. ‘Mag ik luisteren?’ Nog voor ik iets kan zeggen, trekt ze mijn shirt omhoog en legt ze haar oor tegen mijn nog vrij platte buik. Ik mompel iets over persoonlijke ruimte en beleefde omgangsvormen, maar besluit haar dan te laten. Het is toch wel lief.

Binnen een mum van tijd wil de hele klas kijken en luisteren – al is er natuurlijk nog weinig aan op dit moment. Ik word haast omver gelopen als ook de stoere jongens me bestormen. De vragen vliegen me om de oren: Weet ik al wat het wordt? Hoe ga ik de baby noemen? Hoe heet mijn man? Klopt het dat ik dan geen wijn meer mag drinken? Komt het kindje wel hier op school?

We kletsen de tijd vol en schrikken als de bel opeens gaat. Snel zetten de kinderen hun stoelen op tafel en hijsen ze zich in hun jas. Ik krijg nog een paar fantastische namen toegefluisterd (Vosje, Boedi, Florian, Roos) en neem de kinderen dan mee naar buiten. Daar is alles meteen weer normaal. De ouders nemen het van me over en het nieuwtje lijkt vergeten bij de gedachte aan speelafspraakjes, nieuwe Pokémonkaarten en oma’s die op bezoek komen.

Tot Julia opnieuw voor me staat. ‘Dag juf,’ zwaait ze vrolijk, terwijl haar blik langzaam naar beneden glijdt. ‘Dag baby!’ Ze plant een kus op mijn buik en huppelt ervandoor. Ik blijf met een grote glimlach achter.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

ADHD

Een presentatie over ADHD in de klas van juf Floortje.

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.