Home Juf Naomi Ontelbaar

Column Juf Naomi

Ontelbaar
O

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

'Juf? Weet je, jij bent ook ontelbaar!'

'Juf? Weet je, jij bent ook ontelbaar!'

‘Juf, wat betekent het als je ontelbaar veel van iemand houdt?’ Fouad kijkt me met zijn grote, diep donkerbruine ogen aan. ‘Dan houd je heel, heel, héél erg veel van iemand. Zo veel, dat het niet te tellen is,’ luidt mijn antwoord. ‘Daarom heet het ontelbaar zeker!’ is zijn respons. ‘Omdat je het niet kunt tellen!’ En dat klopt als een bus.

Het is maandagochtend en we zitten in de kring. Na Fouads vraag is groep 3 duidelijk geïntrigeerd door het woordje ‘ontelbaar’ en wil er meer over weten. Ik begin daarom bij het begin. Wat kun je allemaal tellen en tot hoever kun je tellen? Tim kan tot 5 miljoen tellen en Lexi zelfs tot een triljard. Moos telt graag tot 500, maar wel met de sprongen van 10. En Pam en Juul zijn heel trots op het feit dat ze al tot 100 kunnen tellen. Mounia kaart aan dat je heel veel dingen kunt tellen; van potloden tot huizen, van stickers tot mandarijntjes. Alle kinderen noemen wel iets dat ze kunnen tellen.

Als ik vervolgens vraag wat je níet kunt tellen, vliegen de antwoorden me om de oren: zandkorrels (Raf), regendruppels (Nathan) en kleine haartjes op je huid (Ava). Olav oppert dat je alle mensen op de wereld moeilijk kunt tellen. Janneke vindt dat onzin: ‘Die zet je toch gewoon naast elkaar en die tel je dan toch even?’ Daar is Olav het niet mee eens. Want wat nou als er tijdens het tellen baby’s worden geboren of mensen doodgaan? Dan klopt je telling toch niet meer?

Het is even stil in de klas. Sommige kinderen zie ik diep nadenken en anderen knikken instemmend. ‘Dieren zijn dan dus ook ontelbaar,’ vindt Bente. Als we van Olavs redenering uitgaan, klopt dat inderdaad. ‘En speelgoed dan?’ vraagt Dave. Nee, volgens Semmi kun je dat gewoon tellen. Dave is het er toch niet mee eens. ‘Maar wat dan als je speelgoed kapotgaat en in de fabriek allemaal nieuw speelgoed wordt gemaakt?’ Semmi krabt eens achter zijn oren. Dave heeft namelijk een punt.

Bij alles wat ze zien of horen vragen mijn derdegroepers zich af of het ontelbaar is of niet. Het houdt de gemoederen de hele dag flink bezig. Mijn zes- en zevenjarigen filosoferen als een stel oude Grieken en laten mij maar al te graag weten wat voor ontelbare dingen ze nog meer hebben gevonden of bedacht, zoals de sneeuw, sterren of blaadjes van de bomen.

‘Juf? Weet je, jij bent ook ontelbaar,’ zegt Moos bij het naar huis gaan. ‘Maar jij kunt mij toch makkelijk tellen?’ zeg ik tegen hem. ‘Van mij is er gewoon maar één.’ ‘Nee, juf. Ik bedoel… je bent ontelbaar lief!’ En met de dikke knuffel die ik van hem krijg, sluit ik mijn werkdag weer met veel plezier af.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,844VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.

Sinterklaas 2017

De allerleukste lessen rondom Sinterklaas!

Meester van de maand mei 2018: Bram Lindhout

Meester Bram switchte van het bankwezen naar het onderwijs!