Home Leestips Praattoppers

Leestips

Praattoppers
P

Door Fabien van der Ham met illustraties van Iris Boter

Dit keer is de leestip een doe-tip. Praattoppers bestaat uit 28 kaarten, 2 magneten en een activiteitenwijzer. Aan de hand van de kaarten oefenen kinderen verschillende gespreksvaardigheden. Met deze vaardigheden leren kinderen beter filosoferen, maar de vaardigheden kunnen ook in allerlei andere soorten gesprekken van pas komen. Op elke kaart staat een andere vaardigheid, bijvoorbeeld ‘laat elkaar uitpraten’ en ‘je stelt je oordeel uit’. Een activiteitenwijzer geeft uitleg en suggesties hoe je de kaarten in de les of in een kringgesprek kunt gebruiken. De magneten verbeelden een ‘tip’ en een ‘top’.

Tips om dit boek te gebruiken:

  • Introduceer elke week een nieuwe Praattopper-kaart in de klas. De kinderen proberen de hele week deze vaardigheid te gebruiken in hun gesprekken met elkaar en in het kringgesprek.
  • In dit filmpje leggen kinderen zelf uit wat filosofie is en kun je zien waarom filosoferen in de klas zo zinvol is. Omdat de kinderen zelf aan het woord zijn, is het filmpje ook heel geschikt om in de klas af te spelen.
  • Via Filosovaardig kun je een gratis startpakket Filosoferen met kinderen downloaden. In het pakket zitten doorvraagkaarten, tips en een minicursus filosoferen met kinderen. Bovendien geeft het toegang tot gratis downloads van lessen op de website.
  • Als je het lastig vindt om vragen te bedenken om een filosofisch gesprek te starten, dan staan er op deze blog over filosoferen met kinderen heel veel mooie vragen.
  • De serie Dus Ik Ben Jr. op Schooltv stelt allemaal filosofische vragen, zoals ‘ben ik wel/niet bang voor de dood?’ Elke aflevering heeft een ander kind als gastdenker die onderzoek doet naar de vraag en met anderen hierover in gesprek gaat.
  • Gebruik de Praattoppers met collega’s in vergaderingen. De kaarten zijn zeker ook nuttig voor gesprekken tussen volwassenen.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Socrates op sneakers

Maak gesprekken nóg leuker met Socrates op sneakers!

Boer Boris heeft het heet!

Boer Boris helpt de dieren tijdens de warme dagen!

Catharsia

Een prachtig vormgegeven onderwijsboek!

De vrolijke plantenencyclopedie

Hét plantenboek dat kinderen écht willen lezen!
14,836FansLike
4,816VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.