Home Leestips Leestip: Rond vierkant vierkant rond

Leestips

Leestip: Rond vierkant vierkant rond
L

Een boek over beeldsonnetten. Door Ted van Lieshout, Uitgeverij Leopold.

Dit boek gaat over beeldsonnetten. Niet meteen afhaken! Een sonnet is inderdaad geen makkelijk ‘ding’. Het moet aan allerlei regels voldoen. Maar Ted van Lieshout maakte sonnetten met spruitjes, pepernoten, knikkers, tomaten, radijsjes, proppen papier, dode wespen, bloemen, schelpen en ga zo maar door. In dit boek legt hij heel duidelijk uit hoe het werkt als je een gedicht wilt maken, zelfs een sonnet. En als je dat door hebt, gaat er een wereld voor je open!

Tips om dit boek in de klas te gebruiken:

  • Dit boek is te gebruiken vanaf groep 1. Voor kleuters is een sonnet te lastig, maar een beeldgedicht maken kan prima. Laat je inspireren door dit boek. Er staan voorbeelden in van beeldsonnetten van kinderen van alle leeftijden. Vanaf groep 5/6 ongeveer kun je stukken uit het boek ook daadwerkelijk voorlezen.
  • Veel van de beelden uit dit boek zijn op internet te vinden. Laat ze op het digibord zien ter inspiratie. Zoek bij Google op afbeeldingen naar beeldsonnet. Je ziet er ook voorbeelden van beeldsonnetten die door kinderen gemaakt zijn.
  • Lees het boek in delen voor, maar laat het ook in de klas liggen zodat kinderen er zelf in kunnen lezen en bladeren.
  • Als duidelijk is hoe je een beeldsonnet maakt, kunnen kinderen zelf bedenken op welke manier zij een beeldsonnet gaan vormen. Geef ze de ruimte en stimuleer ze om zowel groot als heel klein te denken. Geef geen materialen, maar laat kinderen het zelf bedenken. Ze kiezen materialen die ze zelf interessant vinden.
  • Maak foto’s van de beeldsonnetten van de kinderen. Richt er een tentoonstelling over in of hang de foto’s bij elkaar aan de wand.
  • Maak kaarten van de foto’s en stuur ze op (naar ouders, vrienden, Ted van Lieshout…).
  • Maak een ‘echt’ sonnet met woorden, samen met de kinderen. Schrijf de woorden uit het sonnet op gekleurde ‘geeltjes’. Maak er een beeldsonnet van door de geeltjes in de juiste volgorde op de muur te plakken. Waar moet je eerst over nadenken: welke kleuren je gebruikt of welke woorden?
  • Laat kinderen ook andere gedichten maken die in het boek voorkomen, zoals een blokgedicht of een limerick. Of laat ze spelen met bijvoorbeeld vrouwelijk of slepend rijm. Maak samen gedichten op het digibord.
  • Gebruik dit boek als je eens vijf minuten over hebt. Pak een willekeurige bladzijde en lees ‘m voor. Laat kinderen in een minuut twee zinnen maken die passen bij de voorgelezen tekst.
  • Rond vierkant vierkant rond door Ted van Lieshout, Uitgeverij Leopold.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Leestips

Powervrouwen

Powervrouwen: ontdek de geschiedenis door de ogen van piraten, prinsessen, ninja's en wetenschappers!

Meesterlijk kleuteronderwijs

Meesterlijk kleuteronderwijs: hét boek voor kleuterleerkrachten!

Scheid

Scheid: positief handboek over scheiding

Keizer Ei

Keizer Ei: een gEInig en EIgenzinnig boek!
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.