Home Juf Floortje Schoonmaakverbod

Column Juf Floortje

Schoonmaakverbod
S

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

‘Getver! Heeft Hidde weer schoongemaakt?’

‘Getver! Heeft Hidde weer schoongemaakt?’

Het is pas tien uur als Hidde al voor de derde keer richting wc vertrekt. Hij gaat wat vaak, maar ach, soms helpt een loopje om weer te kunnen werken. Terwijl ik mijn aandacht weer richt op de pengreep van de overige kinderen, die ploeteren op een lastige nieuwe letter, verdwijnt Hidde langzaam maar zeker uit mijn gedachten.

Dan zie ik Tijn wiebelen op zijn stoeltje. ‘Juf, ik moet zo nodig plassen, maar Hidde is nog steeds niet terug.’ Ik werp een blik op de klok. Tien over tien. Verdorie! Haastig, en ietwat geïrriteerd, been ik de klas uit, richting jongenstoilet.

Daar tref ik Hidde aan, die op zijn dooie gemak alle muren staat te soppen met geurige roze handzeep. Verbaasd blijf ik in de deuropening staan. ‘Wat ben je aan het doen?’ Een overbodige vraag, eigenlijk. ‘Schoonmaken, juf.’ Ja. Duidelijk. Wanneer ik Hidde uitleg dat de wc’s elke middag worden gepoetst, kijkt hij me wantrouwend aan. ‘Maar toch stonk het.’ Terwijl ik zoek naar de juiste woorden, komen er een paar jongens van een andere groep binnen. Hun handjes glibberen langs de knoppen van de deuren. ‘Getver! Heeft Hidde weer schoongemaakt?’ Met een opgetrokken wenkbrauw kijk ik Hidde aan. Weer? ‘Ja, ik doe het al de hele week.’

Een leerling met smetvrees? Dat is nieuw voor me. Met een meewarige glimlach kniel ik naast hem neer, terwijl ik zijn handen pak. ‘Lieverd, jij hoeft je geen zorgen te maken over de schoonmaak. Echt niet.’ We ruimen de natte bende op, waarna ik Hidde laat beloven dat hij de toiletten niet meer schoon zal maken. Hij knikt. Samen lopen we terug naar de klas, waar de andere kinderen gelukkig nog steeds geconcentreerd over de schriftjes gebogen zitten.

De rest van de ochtend verloopt soepel en anderhalf uur later zit ik met mijn collega’s aan de lunch. Plotseling komt de overblijfcoördinator binnen. ‘Floortje? Er is iets met Hidde.’ Ik laat mijn cracker liggen en loop mee naar beneden.
Daar staat hij, met een brutale blik, boven op de wc-bril. Modder overal. Als hij mij ziet, rent hij geschrokken terug naar het lokaal. De overblijf kijkt me vermoeid aan. ‘Ik zei dat hij het moest schoonmaken. Hij zei dat dat niet mocht van zijn juf.’ Oh nee. Het is waar. Hij heeft me. Ik weet dat het niet mag, maar toch kan ik een grinnik niet onderdrukken.

In het klaslokaal zit Hidde al met een schuldbewuste, maar toch enigszins triomfantelijke blik in zijn ogen op me te wachten. Ik schuif een stoel aan. Tijd voor een goed gesprek. Dit zou weleens een lange dag kunnen worden.

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!

Nieuwe kleuters

Juf Floortje verwelkomt haar nieuwe kleuters!

Het nieuwe leven

Het verlof van juf Floortje is voorbij!
14,836FansLike
4,816VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.