Column Juf Naomi

Streng
S

Juf Naomi Smits (37) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (1). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Bergen strafwerk, kinderen met ezelsoren en eenzame opsluiting in het kolenhok...

Bergen strafwerk, kinderen met ezelsoren en eenzame opsluiting in het kolenhok...

Het is dinsdagmiddag. Groep 3 kijkt met ingehouden adem naar een filmpje op het digibord over de school in de tijd van onze opa’s en oma’s. De tijd van inktlappen, leitjes en volle klassen. De tijd van strenge hoofdmeesters en veelal brave kinderen die in de pauze hinkelden, touwtje sprongen of met kaatsenballen in de weer waren.

Danny kruipt zowat in het scherm en ook Nieke en Livia hebben rode wangen van opwinding. Leuk, zo’n tijd van toen. Maar dan krijgt het filmpje een verrassende wending. Een beetje agressief zelfs. De reporter licht namelijk de manier van straffen uit die tijd toe en illustreert dat met fragmenten. Bergen strafwerk, kinderen met ezelsoren en eenzame opsluiting in het kolenhok. Complimenten voor de acteurs: het filmpje is zo echt dat de schrik op de gezichten van mijn kinderen af te lezen is. Even overweeg ik op de pauzeknop te drukken, maar dan denk ik terug aan het kringgesprek van die middag.
Een extra ingelast kringgesprek, omdat sommige leerlingen mij en mijn duo ‘streng’ vinden. De klachten: ze mogen niet door ons heen praten tijdens instructies en ze mogen minder spelen dan in groep 2. En dan moeten ze ook nog eens heel, heel, heel hard werken in groep 3. Het leven van een zesjarige gaat niet altijd over rozen.
Geduldig heb ik uitgelegd dat je best over voetbal mag praten of speelafspraken mag maken, maar niet tijdens het aanleren van de letter ‘b’ of het splitsen van het getal vijf. En dat je alle tijd hebt om te spelen, zolang je de taken af hebt en niet heel, heel, heel vaak gaat kletsen met de buurman of buurvrouw. Dus als je de klassenregels aan je laars(je) lapt, zijn daar consequenties aan verbonden. En dat snappen de meeste kinderen gelukkig.

Terug naar het filmpje. Een jongen à la Ciske de Rat is hondsbrutaal geweest en krijgt er met de liniaal van langs. Ook wordt er serieus gedreigd met het kolenhok. Wie niet horen wil, moet voelen. In de klas kun je een speld horen vallen.

Als het filmpje is afgelopen, steekt Sam keurig zijn vinger op. Met een zucht zegt hij: ‘Wauw, juf. Die meester, díe was pas streng!’ Ik zie mijn leerlingen nadenken. Heel diep nadenken.
Vervolgens springt Livia op en geeft mij een dikke knuffel. Mila volgt haar voorbeeld. ‘Jij mag best streng zijn hoor, juf. Maar je mag ons niet in het kolenhok stoppen.’ Ik glimlach en heb goede hoop dat na vandaag niemand meer door de juf heen praat of klaagt dat er heel, heel, heel hard gewerkt moet worden in groep 3.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Tandentsunami

In de klas van juf Naomi woedt een tandentsunami.

Eén groot feest

Juf Naomi maakt er graag een feestje van in de klas.

Een spin in de morgen

Juf Naomi is niet bang voor spinnen! Integendeel...

Incognito

Op vakantie komt juf Naomi vaak leerlingen tegen!
14,516FansLike
4,644VolgersVolg
5,771VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Zonnestelsel

De allerleukste lessuggesties rondom het zonnestelsel.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom het thema herfst.

Vervoer

De allerleukste lessuggesties rondom het thema vervoer.

Interviewkaartjes

Met deze interviewkaartjes worden de kinderen via gerichte vragen uitgenodigd om lekker met elkaar te kletsen en mooie verhalen te vertellen!

9 tips voor betere ouderbrieven (en andere teksten)

Teksten voor de website van de school, een kort briefje voor een kind of een ouderbrief... als leerkracht schrijf je wat af. Maar niet iedereen vindt dat even gemakkelijk. Met deze tips worden je teksten korter en beter!

Verhaalkaartjes

Verhaalkaartjes om een leuk verhaal te verzinnen...