Home Top 10 en tips Timemanagement voor de leerkracht: 10 tips

Top 10 en tips

Timemanagement voor de leerkracht: 10 tips
T

Iedereen weet het: leerkrachten zijn druk. Maar hoe vaak je dat ook zegt, het helpt eigenlijk niets. Het blijft druk. Misschien is het een goed plan om eens kritisch te kijken naar jouw manier van werken. Misschien kan het efficiënter en voel je je daardoor een stuk minder druk. Proberen kan geen kwaad, toch?!

1          Neem geen werk mee naar huis

Wat?! Geen werk mee naar huis? Hoe dan? Nou gewoon, geen nakijkwerk, geen rapporten, geen voorbereiding. Ga met een ‘lege’ tas naar huis. Doe alles op school. Dat is je werkplek. Als je je werk niet afkrijgt, kunnen daar meer redenen voor zijn. Onderzoek die redenen, maar laat je werk op school.

2          Nee!

Ook al zo’n cliché: zeg eens wat vaker nee. Toch is het wel waar. Zeg eens een keer nee als iemand vraagt of je ‘even’ tijd hebt om te overleggen zonder afspraak. Zeg eens nee als er gevraagd wordt of het oké is om de agenda van de vergadering uit te breiden. Zeg eens nee tegen een extra taak als je al vol zit. Nee zeggen heeft overigens niets te maken met of je iemand aardig vindt of niet.

3          Zet je telefoon op stil

Kinderen mogen geen smartphone aan hebben staan tijdens het werken. Waarom laten we ons dan zelf afleiden door appjes, telefoontjes of andere binnenkomende berichten? Hoe kun je nu een planning maken, lessen voorbereiden of werk nakijken als je steeds onderbroken wordt? Zet je mobiel op stil als je even meters moet maken en zet je mail uit.

4         Scherp op je taken

Heb je weleens nagedacht over welke taken bij jouw beroep horen? Je hebt vast ergens een functieomschrijving en natuurlijk staat daar niet alles in, maar er zijn ongetwijfeld dingen die je doet die echt niet bij jouw functie horen. En ondertussen doe je ze wel, misschien al jaren. Omdat het hoort. Of niet?

5          Deur dicht

Ja, maar wij hebben een opendeurbeleid! Dat kan zijn, maar misschien is dat niet voor iedereen prettig. Een open deur nodigt uit om binnen te lopen. Dat lijkt heel vriendelijk, maar het is eigenlijk heel storend. Bepaal zelf wanneer er ruimte is in jouw rooster en de deur dus open kan zijn. Doe hem dicht als het jou helpt om efficiënter te kunt werken.

6         Bereid de lessen voor

Dit lijkt een dooddoener, maar ga eens na: hoe vaak heb jij je lessen voor de volgende dag voorbereid? Je tijd gaat vaak op aan andere dingen, waardoor je je lessen eigenlijk op routine draait en je tijdens een les weleens voor een verrassing komt te staan. Het scheelt veel stress als je er een gewoonte van maakt om je lessen elke dag voor te bereiden. Bovendien is het echt leuker om zo les te geven!

7         Wees duidelijk

Tegen kinderen doe je consequent, maar waarom dan niet tegen collega’s en ouders? Maak duidelijk wanneer je bereikbaar of aanspreekbaar bent en wanneer niet. Als ze het niet weten, kun je ze er ook niet op wijzen. Stuur een mail, hang het op de deur, herhaal het met regelmaat. Als je consequent bent, zul je zien dat mensen er rekening mee houden.

8         Schat de tijd goed in

Als je je tijd goed wilt indelen, moet je een goed idee hebben van de hoeveelheid tijd die een bepaalde taak kost. Soms kost iets in je hoofd veel meer tijd dan in de praktijk of andersom. Als je weet dat de overdracht met je duo elke week prima in een kwartier kan, waarom zou je er dan meer tijd voor reserveren? Een nieuwe weektaak inplannen, een rekenles voorbereiden… dit zijn allemaal taken die binnen een bepaalde tijd kunnen. Nu kun je gaan plannen!

9         Analyseer je treuzelmomenten

Op welke momenten gebeurt het steeds maar weer dat het hapert in je planning? Ben je elke dag later thuis dan je wilde of mis je vaak de koffie ’s morgens omdat je nog werk van gisteren even snel moest afmaken? Of stel je vaak iets uit wat je vervelend vindt om te doen? Als je het weet, kun je er iets aan doen!

10       Zeg het

Kom je niet aan al je taken toe omdat je echt te veel op je bord hebt? Zeg het tegen de directie of je team. Laat anderen meehelpen met het zoeken naar oplossingen. Waarom zou je in je eentje aanmodderen als je in een team werkt met zoveel ervaringsdeskundigen?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Bespaar tijd op het mailen met ouders: 10 tips

10 tips om tijd te besparen op mailen met ouders

Motiveer je leerlingen: 9 tips

9 tips om je leerlingen te motiveren

Minder lawaai in je klas: 15 tips

15 tips voor minder lawaai in de klas!

Een vet vakantiegevoel: 8 toffe tips

8 tips voor een vet vakantiegevoel
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.