Home Top 10 en tips Fitte kids: 8 praktische tips voor meer beweging

Top 10 en tips

Fitte kids: 8 praktische tips voor meer beweging
F

Brrrr! Wat is het koud en nat buiten! De kinderen spelen over het algemeen dan ook minder lang buiten. In de winter bewegen we sowieso veel minder dan bij warmere temperaturen. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je fitte kinderen in de groep hebt? Lees hieronder acht praktische tips die je direct kunt invoeren in de klas.

1             Dertig/vijf-regel

Ga elke dertig minuten even vijf minuten staan met je groep. Het zorgt ervoor dat het bloed weer actief rond gaat stromen en dat er meer zuurstof naar de hersenen gevoerd wordt. Dit draagt tevens bij aan het tijdsbesef van de kinderen (en dat van jezelf!).

 

2             Kriskras

Vijf minuten staan kan best wel lang zijn (probeer het maar eens). Daarom kun je de kinderen ook kriskras door de klas laten lopen. Net wat minder saai en het zorgt voor wat meer beweging. Eventueel kun je hier dan natuurlijk ook twee minuten in plaats van vijf van maken. Door het lopen gaat het bloed ook weer lekker stromen. Extra tip: zeg de kinderen dat ze geen moment stil mogen staan en dat ze moeten blijven lopen.

 

3             Bewegend leren

Doe leeractiviteiten, zoals rekensommen en spelling, actief en staand. Hierin kun je veel variëren. Je kunt bijvoorbeeld kaartjes uitdelen waarop de tafels geschreven staan. Het ene kind heeft de tafelsom 4 x 4 en het andere kind heeft het getal 16. De kinderen zoeken elkaar en zijn weer lekker in beweging. Op de Lea Dasbergschool in Arnhem wordt al veel bewegend leren ingezet.

 

 

4             Stand-up asking

Voer de volgende regel in: als je de beurt krijgt, moet je eerst gaan staan voordat je mag praten. Of: als je een vraag wilt stellen, moet je eerst (in stilte) gaan staan. Dit trekt sneller de aandacht en zo hoeven de kinderen niet meer met hun vinger in de lucht te zwaaien.

 

5             Just Dance

Speel af en toe als pauze Just Dance op het digibord met de hele klas. Zoek op YouTube naar Just Dance en je krijgt genoeg filmpjes om te gebruiken. Eventueel kun je ook zelf een aantal danspasjes voordoen of kinderen uit de groep als dansinstructeur laten fungeren. Je kunt zelfs samen met je kinderen een choreografie maken die jullie groep typeert.

 

6             Ochtendgymnastiek

Begin elke dag met ochtendgymnastiek. Zo activeer je meteen aan het begin van de dag de toevoer van zuurstof naar de hersenen. Daarnaast is het algemeen bekend dat sporten ervoor zorgt dat je het stofje endorfine aanmaakt, wat zorgt voor een geluksgevoel. Dus: beweging > meer endorfine > meer geluk > minder ochtendhumeuren!

 

7             Ieder z’n eigen move

Doe met elke leerling een move voor ze de klas binnenkomen, net zoals deze leerkracht. Het vergt wel even wat moeite en veel oefening, maar de kinderen uit dit filmpje vinden het in ieder geval ontzettend leuk.

 

 

8             Bewegingstussendoortjes

Er zijn allerlei creatieve spelletjes die je kunt doen om beweging te stimuleren. Hier staan een hele hoop leuke bewegingstussendoortjes die je af en toe eens in de klas kunt doen.

 

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Bespaar tijd op het mailen met ouders: 10 tips

10 tips om tijd te besparen op mailen met ouders

Motiveer je leerlingen: 9 tips

9 tips om je leerlingen te motiveren

Minder lawaai in je klas: 15 tips

15 tips voor minder lawaai in de klas!

Een vet vakantiegevoel: 8 toffe tips

8 tips voor een vet vakantiegevoel
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.