Home Artikelen Trots op: onze forest education

Artikel

Trots op: onze forest education
T

De leerlingen van Basisschool ’t Slingertouw in Eindhoven gaan elke week het bos in voor zogenaamde boslessen. Intiatiefnemer Koen Leemans vertelt er meer over.

Hoe is het ontstaan?

De kinderen zitten tegenwoordig veel te veel binnen. Ze moeten naar buiten. Ze komen bijna niet meer in de natuur. Ik vind het belangrijk dat ze weten dat je zorg moet dragen voor de aarde. En deze lessen zijn de ideale manier om ze in contact te brengen met de aarde. Ik las dat er in Engeland een zogenaamde Forest School was, geleid door Dave Churchward. Onze school heeft vervolgens Dave hierheen gehaald om training aan zes collega’s te geven.

Wat leren de kinderen allemaal tijdens forest education?

Ze leren de boomsoorten, het seizoen, de planten en paddenstoelen (welke zijn er giftig?). Ze leren zorg dragen voor het bos. We ruimen elke keer ook het bos op. Ze zijn lekker aan het ontdekken met loepjes, ontdekemmertjes en spiegeltjes om onder stenen en planten te kijken.

De kinderen worden socialer omdat ze bijvoorbeeld samen een hut bouwen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen door in bomen te klimmen. Ze leren met gereedschappen omgaan, hun grenzen verkennen en daar ook overheen durven gaan. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze moeten vallen. Zoveel kinderen weten niet meer hoe dat moet, ze zijn tegenwoordig alleen tegels en asfalt gewend.

Hoe kreeg je de anderen op je school mee?

Door te vertellen dat hier alles in zit. Rekenlessen kun je ook gewoon in het bos geven. Daar heb je geen digibord voor nodig. Breuken kun je prima met takjes uitleggen. Ook taal kun je prima in het bos geven. We hebben op onze school veel kinderen van expats. Die moeten de taal nog leren. Tijdens de boslessen hebben de kinderen heel veel contact en gaat het leren van de taal veel sneller.

Verder leren de kinderen natuurlijk biologie en van alles over het milieu en omgaan met de natuur.

Meer weten?

Kijk op: www.forestschooltraininguk.co.uk.
Of stuur een mailtje naar Koen Leemans: k.leemans@skpo.nl.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,763VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.