Home Juf Naomi Twee woorden negen letters

Column Juf Naomi

Twee woorden negen letters
T

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

'Twee woorden negen letters?' 'Duurt lang!'

'Twee woorden negen letters?' 'Duurt lang!'

Op een regenachtige maandagmorgen heb ik een beetje haast. Want ja, de kring was zo gezellig en de leesles ook. Maar nu moeten we in allerijl naar de gym. Alle kinderen hebben in sneltreinvaart hun 10-uurtje weggewerkt, de jas aangetrokken en hun gymtas gepakt. Alle kinderen, op één na.

Fiene wandelt op haar gemak naar de gang. Eet ondertussen nog haar haverkoekje en is echt niet van plan om ook maar iets op te schieten. Fiene doet namelijk alles in haar eigen tempo. En dat tempo heeft iets weg van een slak.
‘Fiene? Kom je? We moeten nu echt lopen.’ Maar Fiene heeft hier geen boodschap aan. Heel rustig pakt ze haar jas van de kapstok en nog rustiger trekt ze die aan. Dan loopt ze richting de rij om vervolgens rechtsomkeert te maken. Gymtas vergeten. Ik slaak een diepe zucht en roep: ‘Twee woorden negen letters!’ Waarop groep 3 vrolijk in koor antwoordt: ‘Duurt lang!’ Die lieve Fiene moet hard lachen, maar tempo maken, ho maar.

Twee woorden negen letters. Mijn manier – en ik heb echt engelengeduld – om te laten weten dat ik niet alle tijd van de wereld heb. Ik gebruik het te pas en te onpas, maar vooral wanneer er veertig keer op een stukje boterham wordt gekauwd, wanneer er een kwartier lang wordt gezocht naar potloden en gummen en wanneer de vertelkring na vijf minuten nog niet staat. Om gek van te worden (vijf woorden zestien letters).

De ‘twee woorden negen letters’-mantra werkt goed. De kinderen vinden hem prachtig. En creatief als ze zijn, hebben mijn lieve leerlingen een aantal alternatieven bedacht en voor mij opgeschreven: meer tempo – door werke – luis turun – nie kletse – tempo make – snel werke. Mijn stagiair van vorig jaar had ook een goede: twee woorden negen letters; bier halen. Ik wist toen al dat hij een top-leerkracht zou worden. Maar dat terzijde.

Na de gymles zoek ik Fiene op in de kleedkamer. Haar klasgenootjes zijn al lang klaar en mevrouw heeft enkel nog haar spijkerbroek en hemd aan. Ik vraag Fiene of ze iets meer tempo kan maken. Dan kijkt ze me met een ondeugende blik aan en voordat ze antwoord geeft, telt ze vlug op haar vingers. ‘Twee woorden negen letters; rustig aan.’ Een zesjarige die de mond van de juf vakkundig snoert. Daar heb ik geen weerwoord van twee woorden en negen letters op terug.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,844VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.

Sinterklaas 2017

De allerleukste lessen rondom Sinterklaas!

Meester van de maand mei 2018: Bram Lindhout

Meester Bram switchte van het bankwezen naar het onderwijs!