Home Gastcolumn Uitvergroot

Gastcolumn

Uitvergroot
U

David van der Kaaij
David van der Kaaij (31 jaar) woont in Nijkerk en werkt op de School op de Berg in Amersfoort. Hij werkt vier dagen in groep 6 en daarnaast ook een dag in de plusklas.

‘Ze zijn aan het paren!’ roept een meisje uit de klas en ze toont me grijnzend het potje.

‘Ze zijn aan het paren!’ roept een meisje uit de klas en ze toont me grijnzend het potje.

Een man in een groen overhemd en een tuinbroek en een vrouw met lichtgrijze haren stappen mijn lokaal binnen. De klas, groep 6, kijkt met bewondering naar het tweetal en ik vertel dat ze voor de gastles over lieveheersbeestjes komen, waarbij we de natuur in gaan.

‘Alweer?’ vraagt een van de kinderen. De jongen doelt op twee weken geleden, toen we gewapend met verrekijkers, zoekbladen en informatieboekjes naar een park in de buurt zijn gegaan, op zoek naar de geheimen van de natuur. Op zoek naar de namen van bomen, welke vogels er leven, enzovoort. Kon ik toen weten dat het grootste geheim nog ontdekt moest worden?

Ik leg uit dat er vanuit CNME* een aantal vrijwilligers komt vertellen over lieveheersbeestjes en dat de kinderen na de uitleg de opdracht krijgen om deze beestjes te zoeken in de natuur. Daarvoor krijgen ze een speciaal potje, met een vergrootglas als deksel. Daarmee kunnen ze goed naar details kijken.

De vrijwilligers beginnen van alles uit te leggen en de kinderen luisteren aandachtig naar de informatie over voedsel, woonplekken en vijanden van onze gestippelde vrienden.
Al snel gaan we naar buiten en iedereen springt alle kanten op om in bosjes, bomen en in het gras naar beestjes te zoeken en die in het potje te doen. Dat gaat gemoedelijk. Na een tijdje verzamelt zich een groepje kinderen opvallend rondom een en hetzelfde potje. Waar ieder potje kon rekenen op zo’n twee toeschouwers, staan hier maar liefst acht kinderen omheen. Ook het enthousiasme is hier, laten we zeggen ‘wat duidelijker merkbaar’.

Ik besluit dat ik hier meer van wil weten en al snel krijg ik duidelijkheid. ‘Ze zijn aan het paren!’ roept een meisje uit de klas en ze toont me grijnzend het potje. Enigszins ongemakkelijk werp ik een blik in het vergrootglasdeksel. Er is geen ontkennen aan. Drie ordinaire kevers zitten aan elkaar geplakt en hebben de tijd van hun leven. Door het vergrootglas lijkt het allemaal nog dramatischer.

Ik accepteer de situatie en geef zwijgend het potje terug. Sommige dingen hoef je kinderen niet uit leggen, die ontdekken ze gewoon.

*Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie

David van der Kaaij
David van der Kaaij (31 jaar) woont in Nijkerk en werkt op de School op de Berg in Amersfoort. Hij werkt vier dagen in groep 6 en daarnaast ook een dag in de plusklas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.

Ik ook niet, mama

Juf Jeanine vindt vloggen een uitdaging!

En door!

Juf Willemijn geeft les aan haar eigen zoons.
14,836FansLike
4,816VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.