Home Juf Lysbeth Veertig dagen vakantie

Column Juf Lysbeth

Veertig dagen vakantie
V

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

'Het lijkt wel of jij ze vorig jaar niets geleerd hebt!’

'Het lijkt wel of jij ze vorig jaar niets geleerd hebt!’

Ik hou van vakantie. Ik ben er gek op. Als ik van vakantie mijn werk kon maken, dan deed ik dat. Gelukkig werk ik in het onderwijs.

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen… …

Neem hier even pauze of lees de bovenstaande zin nog eens. Niet meteen afhaken, gewoon even doorlezen. Ik meen het echt. De zomervakantie is eigenlijk te lang. Te lang voor kinderen, te lang voor ouders én te lang voor leerkrachten.

Ik neem als voorbeeld mijn collega die in september meldde: ‘Het lijkt wel of jij ze vorig jaar niets geleerd hebt, ze weten niks meer!’ En die uitspraak staat niet op zichzelf, ik hoor het vaker om mij heen. Veel kinderen worden in de zomervakantie gereset. Ze lezen minder, verleggen hun ritme en worden intellectueel een stuk minder uitgedaagd. Daarnaast kennen we de kracht van herhaling. Dat is wat kinderen op school doen: de stof herhalen, verdiepen en verrijken. Als het herhalen stopt, is het vrij logisch dat de kennis wegzakt. Daartegenover staat natuurlijk dat ze kunnen ontspannen en er vaak creatief in worden om zichzelf te vermaken. Ze ontwikkelen zich op een andere manier.

Toch klopt het gevoel van mijn collega. Het ‘verlies’ van kennis in lange vakanties is zelfs onderzocht. Dit fenomeen staat bekend als summer learning loss en het concludeert dat de scores na een lange zomervakantie ook echt naar beneden gaan. (Phew… het ligt niet aan mij!)

Voor ouders is de zomervakantie vaak ook te lang. De lange vrije periode brengt altijd logistieke problemen met zich mee: weinig werkende ouders kunnen zes weken vakantie achter elkaar opnemen. Wie in de gelegenheid is, gaat in de zomer wel een week of twee weg, maar dan blijven er nog vier weken over om te vullen. De kinderen gaan naar de opvang, logeren bij opa en oma, blijven een keer bij een vriendje of vriendinnetje slapen (dat moet dan natuurlijk ook andersom) en – vooruit dan maar – zijn ook een keer alleen thuis. In de laatste week vervelen de meeste kinderen zich te pletter. Met een beetje geluk wordt er dan in de buurt een kinderweek met allerlei activiteiten georganiseerd, maar de meeste ouders kunnen dan niet meer wachten tot hun kind weer in het ritme van de schooldag komt.

En dan zijn wij, de leerkrachten er nog. Ik weet dat van deze groep de minste geluiden komen dat de vakantie te lang zou zijn. De zomervakantie is heilig, daar mag niemand aankomen. En voor ons is het ook geen zes weken, maar maximaal vijf. Dat laatste is echt waar. Al was het alleen al dat je in je hoofd ermee bezig bent, aan het begin en eind van de vakantie.

Maar na de vakantie hebben maar zo weinig mensen weer zin om te beginnen! Zuchtend en steunend druppelen de collega’s binnen. Het moet weer. Straks zijn ze er weer, de kinderen! Het was zo lekker rustig. Dat betekent niet dat leerkrachten hun vak niet leuk vinden, maar dat de vakantie te lang was!

Stel je voor dat je, net als ‘gewone’ mensen een pakket vakantiedagen kreeg. Laten we een fictief getal noemen: veertig dagen vakantie per jaar. (Dat is veel meer dan mensen met een gemiddelde kantoorbaan, maar het is om even te wennen aan het idee.) Wat zou jij doen als je die veertig dagen zelf mocht besteden? Zou je ze dan allemaal achter elkaar plakken? Of zou je ze verspreiden door het jaar? Ja, echt, je mag zelfs buiten het hoogseizoen weg. Nou? Is dat reisje naar Verweggistan dan ineens wel in zicht? En als ouders en kinderen dezelfde keuze hadden, wat zou dat opleveren? Degene die veertig dagen per jaar achter elkaar opneemt, die doet dat waarschijnlijk maar één keer in een schoolcarrière. Omdat de rest van het jaar dan wel heel lang wordt.

Een school die bijna het hele jaar open is, kan zoiets bieden. Oké, je ontkomt niet aan gepersonaliseerd leren, maar daar gaan we toch al naartoe. Ik ben voor: minder lange vakanties, maar wel zelf bepalen wanneer je gaat. Ik zal na de zomervakantie eens een balletje opgooien, in de eerste vergadering. Misschien maak ik dan kans.

Juf Lysbeth is leerkracht in de bovenbouw én getrouwd met meester Michiel. Ze heeft elke groep gehad, maar groep 8 is haar favoriet. Ze is een beetje jaloers op kinderen in haar klas die paardrijden, want dat zou ze zelf ook graag doen. Lysbeth volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Lysbeth

Stilstaan

Juf Lysbeth blikt terug en staat stil.

IQ-test uit het lood geslagen

Juf Lysbeth duikt in de geschiedenis van de toetsdrang.

Laten we geen cadeaus meer maken

Juf Lysbeth strijdt voor de afschaffing van Vader- en Moederdagcadeaus!

1 apriltrauma

Juf Lysbeth heeft een 1 apriltrauma opgelopen.
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.