Home Gastcolumn Verwondering

Gastcolumn

Verwondering
V

Juf Bianca
Bianca van jufbianca.nl was kleuterleerkracht en is nu werkzaam als auteur en workshopleider.

Wat moet het toch heerlijk zijn om de wereld door de bril van een kleuter te zien!

Wat moet het toch heerlijk zijn om de wereld door de bril van een kleuter te zien!

Ik zit op het puntje van mijn stoel. Juf Margriet heeft een gewaad aan en een tovenaarshoed op. We moeten allemaal een slok nemen van een speciale toverdrank. Het smaakt naar ranja, maar heeft een groene kleur. Dan beweegt de juf met een toverstok boven een bierviltje. Ze houdt het bierviltje onder de kraan, breekt het doormidden en… haalt er een briefje van 25 gulden uit!

Thuis moet ik dat natuurlijk ook uitproberen. Mijn ranja is niet groen, maar verder klopt alles. Mijn vader probeert me nog op andere gedachten brengen, maar nee, juf heeft altijd gelijk! Natuurlijk mislukt de truc, ik had niet de goede toverdrank.

Ik weet niet veel meer uit mijn kleutertijd, maar dit staat me nog bij. Verwondering! Nu ik als leerkracht gewerkt heb, weet ik dat daar helemaal geen gewaad of toverdrank voor nodig is. Kleuters verwonderen zich al snel. Logisch ook, voor hen zijn veel ervaringen nog nieuw. Wie zegt dat je geen 20 eurobiljet uit een bierviltje kunt toveren? Dat weet je alleen maar als je het heel vaak geprobeerd hebt, toch?

Jaren na het magische bierviltje zit ik als stagiaire op de grond tussen een aantal kinderen. Een docent van de pabo komt op bezoek en kan me eerst niet vinden. Ik ben aan het meespelen met twee jongens in de huishoek. Ik doe net alsof ik een plastic ei doorslik. Compleet met geveinsde moeite om het grote ei helemaal weg te krijgen. Maar floep, weg is het ei. ‘Heb je dat ei écht doorgeslikt?’ Verwondering!

Wat moet het toch heerlijk zijn om de wereld door de bril van een kleuter te zien. Je verwondert je over alles. Je wordt niet steeds geplaagd door ‘dat kan vast niet’. Alles is mogelijk, tot het tegendeel bewezen is.

Momentje, hoor. Floep, daar is het ei weer! Heeft iemand een bierviltje?

Juf Bianca
Bianca van jufbianca.nl was kleuterleerkracht en is nu werkzaam als auteur en workshopleider.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer gastcolumns

Gewoon genieten

Juf Ivvy laat haar leerlingen juist nu erg genieten!

Vol

Het hoofd van juf Hetty zit vol.

Ode aan mijn moeder

Julianne is trots op haar moeder Irma, leerkracht van groep 6.

Alles uit de kast

Juf Nannette organiseert het thuisonderwijs tot in de puntjes.
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Fobiecollega

Het liefst zou zij alle ballonnen uit de school verbannen.

Mijn vader heeft niet eens een fiets

Op een dag begonnen de omwonenden te klagen: er stonden zoveel auto’s op hun parkeerplaatsen. En er was een auto beschadigd...

116

In het lokaal staan meer studenten, bleek van schrik.