Column Juf Naomi

Virus
V

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

Ik vloog naar Nina, tilde haar op en wierp haar het toilet in waar zij acuut moest overgeven.

Ik vloog naar Nina, tilde haar op en wierp haar het toilet in waar zij acuut moest overgeven.

‘Juf? Ik denk dat ik moet over…’
Voordat Joëlle de laatste twee lettergrepen van dat misselijkmakende woord heeft uitgesproken, ligt haar hele maaginhoud op de vloer. Het is maandagochtend, vijf over half negen en ik kan precies zien wat het arme schaap vanmorgen, gisteravond en gistermiddag heeft gegeten.

Tijd om te panieken is er niet, want mijn groep weet dat hun juf niet zo goed tegen spugende kinderen kan. Het overgeefprotocol gaat direct van start: Joëlles tweelingbroer Jonas sprint naar de kleuters voor een bak zand, Rajesh gaat de conciërge halen en Puck duikt de keukenkastjes in. Op zoek naar een emmer, sop en de luchtverfrisser. De andere kinderen zitten ondertussen braaf aan hun tafeltje en gaan aan de slag met het ‘werk voor noodgevallen’: werkboekjes.

Een leesmoeder en directeur Pim zijn in allerijl naar de klas gekomen – het blijkt dat onze conciërge ook een zwakke maag heeft – en schieten te hulp. In een mum van tijd is de klas weer brandschoon en ruikt het lavendelfris. Joëlle wacht in de directiekamer op haar moeder en ik kan met een gerust hart naar de gym. Ik ben onwijs trots op mijn leerlingen.

Bovenstaand verhaal speelde zich twee jaar geleden af. Het was voor het eerst dat ik werd geconfronteerd met een heus virus. Koorts, overgeven, diarree… ik heb het sindsdien allemaal voorbij zien komen.

Vorig jaar kreeg mijn duo de griep. Net op het moment dat ze met de groep naar de kinderboerderij zou gaan. Ik kon het mijn lieve leerlingen niet aandoen om de expeditie te cancelen, dus besloot ik ze te vergezellen op een zeer ijskoude ochtend in februari. Nou, dat heb ik geweten. In de middag had ik al dertien ouders gebeld met de vraag of ze alsjeblieft hun spugende, poepende of ijlende kind konden komen ophalen. Eén moeder dacht zowaar dat we mond-en-klauwzeer hadden opgelopen bij die beesten. Nadat ik haar gerust had gesteld, sloeg de twijfel toch toe. Want ook ik begon me allesbehalve kiplekker te voelen en moest me uiteindelijk overgeven aan dat nare virus.

Ook dit schooljaar is het raak. Afgelopen maandag zat ik met groep 3 in de kring. De kinderen vertelden vol enthousiasme over hun weekend, totdat ik een geluid hoorde dat bij mij onmiddellijk alle alarmbellen deed afgaan. Ik vloog naar Nina, tilde haar op en wierp haar het toilet in waar zij acuut moest overgeven.

Mijn doelgerichte tactiek vereiste weliswaar de nodige snelheid, maar zo voorkwam ik wel een spectaculaire spuugsessie in de klas. Het overgeefprotocol in groep 3 verloopt namelijk nog niet zo soepel als in groep 5 destijds. We zullen het ‘wat-te-doen-bij-spugen-beleid’ een aantal keer moeten herhalen. En op de een of andere manier vrees ik dat we de komende tijd heel veel kunnen oefenen…

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,844VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.

Sinterklaas 2017

De allerleukste lessen rondom Sinterklaas!

Meester van de maand mei 2018: Bram Lindhout

Meester Bram switchte van het bankwezen naar het onderwijs!