Home Marc Voorbij

Column Marc

Voorbij
V

Marc ter Horst (52 jaar) is vader van Simon (14 jaar) en Aniek (16 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘Van oerknal tot robot’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Het afgelopen jaar kwamen we zelden meer op school.

Het afgelopen jaar kwamen we zelden meer op school.

‘Zullen we “joehoe” zeggen als we naar beneden gaan?’ Je was nog zo klein dat de wereld heel groot was. Zo klein, dat een helling van de stoep naar het zebrapad wel een afdaling leek. Daar ging je met je step. Joehoe!

Duizenden keren moet je het zebrapad zijn overgestoken op weg naar school. Van een continurooster hadden we nog nooit gehoord. Twee keer per dag brachten we jou en je zus naar school en twee keer per dag stonden we op het schoolplein te wachten tot jullie uit waren. Dan kwam je met grote verhalen en dito knutsels op ons afgerend.

Algauw werd de step ingeruild voor een blauwgrijze fiets. Nu ging je niet meer over het zebrapad, maar via de fietsoversteekplaats die ernaast lag. Jullie hadden je boterhammen in je rugzak en wij hoefden nog maar één keer per dag op het schoolplein te staan. De verhalen waarmee je op ons af stormde werden kleiner. De knutsels schaarser. ‘Mag ik met Mats afspreken?’ ‘Mag ik Mink vragen?’ Dan kon je er donder op zeggen dat de hele woonkamervloer in een mum van tijd veranderde in het strijdtoneel van tientallen dino’s en honderden plastic soldaatjes.

De fietsen volgden elkaar in hoog tempo op. Ik herinner me een zwart-gele crossfiets en daarna een groene met een blauw zadel. Je zus was inmiddels naar het gymnasium. Die ging ook al veel te snel. Op het schoolplein wachtten we je nog wel op, maar waarom eigenlijk? We kregen een rugzak in onze handen geduwd met de mededeling ‘Ik ga bij Reijn spelen, doei,’ al zag ik aan je ogen wel dat dit voor jouw doen veel te brutaal was.

Het afgelopen jaar kwamen we zelden meer op school. Alleen toen je jarig was en hulp nodig had om twee dienbladen vol aluminiumfolie en fantasieloze trakteersels te vervoeren, ging ik met je mee. En natuurlijk bij het veilig overbrengen van het al even vermaledijde kerstontbijt. Dat soort momenten ga ik niet missen. Maar de opgewektheid waarmee je elke dag op de step of fiets stapte des te meer. En de schietgeluiden die zogenaamd van de soldaatjes kwamen. Gelukkig ligt er nog een bij het raam achter de verwarming.

Nu zit je op de middelbare school. Elke dag fiets je zes kilometer heuvelop heen en zes kilometer heuvelaf terug. Met je volwassen herenfiets met acht versnellingen. En elke dag moet ik mezelf geweld aandoen om je niet op het schoolplein op te wachten.

Marc ter Horst (50 jaar) is vader van Simon (12 jaar) en Aniek (14 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘De wortels van Oranje’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Meester Marc

Stiltetekens

Marc probeert stiltetekens uit.

De Schoolschrijver

Marc ís Schoolschrijver!

Klimaatverandering

Marc stelt klimaatverandering aan de kaak.

Thema’s

Marc wil thema’s recyclen
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.