Home Juf Naomi Vriendenboekjes

Column Juf Naomi

Vriendenboekjes
V

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

Of ik wil invullen welk Disneykarakter mijn BFF zou zijn... Wat moeten 6-jarigen met die informatie?

Of ik wil invullen welk Disneykarakter mijn BFF zou zijn... Wat moeten 6-jarigen met die informatie?

Mijn schooltas zit vol. Bom- en bomvol. Niet met nakijkwerk hoor. Of met allerlei andere schoolse zaken. Nee, met vriendenboekjes. Old skool vriendenboekjes.

Ik word bijna dagelijks verblijd met hysterisch gekleurde schriftjes met allerhande vragen en opdrachten. De kinderen willen namelijk alles van me weten en nemen geen genoegen meer met wat vage informatie over mijn huisje, boompje en beestjes. En dus zit ik avond aan avond hele verhalen te schrijven met mijn knalkleurige glittergelpennen.

Hele verhalen ja, want die vriendenboekjes hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In mijn eigen basisschooltijd waren de vragen nog heel eenvoudig. Wat is je lievelingskleur (roze), wat is je favoriete televisieprogramma (Kinderen voor Kinderen), hoeveel broertjes of zusjes heb je (twee broertjes), wat wil je later worden (juf, mama, schrijver, prinses, psycholoog) en wat vind je stom (brutale kinderen en hondenpoep)? Daarna schreef je al je hobby’s en je verjaardag op en tot slot een lieve wens voor de eigenaar van het vriendenboekje. Easy peasy lemonsqueezy. Kind kon de was doen.

Maar ja, dat was vroeger. Vandaag de dag bevatten de boekjes complete breinbrekers. Een vijfsterrensudoku is er niks bij. Soms heb ik geen flauw idee waar het over gaat. Zo word ik in het ene boekje geacht aan te geven wie mijn favoriete Winx-personage is (Winx? Wie?) en in het andere op welke Skylander ik lijk (ehh) of welk Disneykarakter mijn BFF zou kunnen zijn. In weer een ander vriendenboekje moet ik een heuse vingerafdruk maken voor in het Freek Vonk-paspoort. En dan heb ik het niet eens over al die gevallen waar ik ook nog eens mijn Chinese sterrenbeeld, historisch idool, social media inclusief YouTubekanaal en levensmotto moet noteren. Een enorme hoop poespas voor zo’n klein boekje. Want wat moeten zesjarigen met al die informatie? Ik heb werkelijk geen flauw idee.

Vorige week mocht ik weer een exemplaar invullen. Eentje met vragen waar ik echt het antwoord niet op wist. En daarom deed ik extra mijn best op het versieren: met een niet zo’n recente pasfoto (lees: eentje van vier jaar geleden) en heel veel roze glitters en flamingostickers leukte ik de boel op. Het leidde in ieder geval af van een aantal knullige antwoorden. En gelukkig kunnen ze in groep 3 nog niet alles lezen.

Trots als een pauw overhandigde ik Fay haar vriendenboekje. Met een grote glimlach bekeek ze de door mij ingevulde pagina’s. ‘Mooi, juf!’ complimenteerde ze me. ‘Alleen jammer van die pasfoto. Want daar ben je piepjong en nu ben je al stokoud!’

Stokoud dus. Nog een paar van dit soort vriendenboekjes invullen en dan voel ik me echt zo.

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,844VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

21e eeuwse vaardigheden

De allerleukste lessen rondom de 21e eeuwse vaardigheden.

Sinterklaas 2017

De allerleukste lessen rondom Sinterklaas!

Meester van de maand mei 2018: Bram Lindhout

Meester Bram switchte van het bankwezen naar het onderwijs!