Home Top 10 en tips 7 x tips om piekerende kinderen te helpen

Top 10 en tips

7 x tips om piekerende kinderen te helpen
7

Gedachten die maar steeds rondgaan, je zorgen maken om dingen die zouden kunnen gebeuren… we piekeren allemaal weleens. Ook kinderen. Dat hoort bij het opgroeien. Ze piekeren over van alles: van geen vragen durven stellen in de klas tot inbrekers. Van ziek worden tot ruzie krijgen met een vriendje.

Maar sommige kinderen piekeren wel erg veel. Overmatig piekeren kan leiden tot slaapproblemen, buikpijn of angst om naar school te gaan. Heb je extreme piekeraars in je klas? Zo kun je ze helpen.

1 Zeg niet dat het kind zich geen zorgen hoeft te maken

Dat geeft het kind het gevoel dat het niet begrepen wordt en lost het probleem niet op.

2 Leer het kind dat je zelf controle hebt over piekergedachten

Maak het kind niet afhankelijk van een volwassene. Leer dat het zelf de baas is over zijn gedachten en zichzelf gerust kan stellen.

3 Maak een piekerdoosje

Leer het kind om zijn of haar gedachten te parkeren. Spreek af dat het kind zijn gedachten op een briefje schrijft of tekent. Zorg voor een vast moment op de dag waarbij je samen de briefjes bespreekt.

4 Laat kinderen zelf een oplossing verzinnen

Stel dat een kind bang is om griep te krijgen tijdens de eindtoets. Laat hem dan bedenken wat de gevolgen zijn als het echt gebeurt. Hoe erg zijn die gevolgen? En wat zou hij of zij in dat geval kunnen doen?

5 Las een beweegpauze in

Merk je dat een kind in piekergedachten weggezonken is? Geef hem of haar een korte gedachtepauze, zoals een opdracht met beweging. Laat hem of haar bijvoorbeeld even voor je naar het kopieerapparaat lopen.

6 Geef een ademhalingsoefening

Als je piekert, ontstaat er spanning in je lichaam. Maak het kind bewust van wat het in zijn lijf voelt op dat moment. Geef daarna een ademhalingsoefening. Bijvoorbeeld: ‘Sluit je ogen. Leg je hand op je buik en maak je buik bol door in te ademen. Adem nu uit door je buik plat te maken.’

7 Bespreek het probleem met de ouders en adviseer eventueel een kindercoach of kindertherapeut

Ouders kunnen thuis ook met bovenstaande tips aan de slag. Helpt het niet? Er zijn verschillende coachingstrajecten en therapieën voor kinderen met pieker- of angststoornissen. Onderzoek wat er in jullie buurt aangeboden wordt en bespreek deze mogelijkheden met de ouders. Voor deze tips werden we geïnspireerd door verschillende websites en boeken. Meer lezen?

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Minder lawaai in je klas: 15 tips

15 tips voor minder lawaai in de klas!

Een vet vakantiegevoel: 8 toffe tips

8 tips voor een vet vakantiegevoel

Afsluiting van het schooljaar: 10 feestelijke tips

10 tips om het jaar feestelijk af te sluiten!

Raadsels: 21 tussendoortjes

21 raadsels als tussendoortjes voor in de klas!
14,838FansLike
4,815VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.