Home Top 10 en tips 9 x kijktips voor leerkrachten

Top 10 en tips

9 x kijktips voor leerkrachten
9

Het is herfst. De blaadjes vallen van de bomen, de regen slaat tegen de ramen en de avonden worden langer.
Tijd om ‘s avonds de spreekwoordelijke beeldbuis aan te zetten voor een fijne serie. Of de laptop.

Deze ontspannende en inspirerende series staan op ons lijstje dit najaar – ook fijn voor in de herfstvakantie.

1 Daughters of Destiny

Als je in India voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje waard. Zeker niet als je op het platteland woont en op de maatschappelijke ladder onderaan bungelt als ‘onaanraakbare’. De documentaire Daughters of Destiny volgt vijf kinderen die meedoen met het ‘Shanti Bhavan Children’s Project’. Dit gratis internaat geeft de kinderen de kans op een goede opleiding, zodat ze niet in de steengroeve hoeven te werken of zoveel luciferpakjes per dag moeten vouwen dat lijm de huid van hun vingers scheurt. Een mooie kans voor de kinderen, maar de prijs is hoog. Ze zien hun ouders weinig en voelen een grote druk om te presteren… Netflix, vier afleveringen van 50 minuten.
Bekijk de trailer van Daughters of Destiny.

2 Universiteit van Nederland

Gratis naar de leukste colleges kijken… De Universiteit van Nederland geeft docenten van diverse vakgebieden een platform om de nieuwsgierigheid van het publiek te prikkelen. Leuk om je eens in iets anders te verdiepen en antwoorden te krijgen op vragen als ‘Wie is er verantwoordelijk bij een ongeluk met een zelfrijdende auto?’ en ‘Waarom is het Wilhelmus ons volkslied geworden?’ Dichter bij je eigen vakgebied blijven? Kijk dan naar de serie ‘leren leren’, met vragen als ‘Hoe vertel je een onvergetelijk verhaal?’ en ‘Waarom kun je die gele markeerstift beter weggooien?’
Universiteit van Nederland, serie van vijf colleges

3 Rita

De rebelse docent Rita heeft hart voor de leerlingen, maar lak aan de regels van de school. En dat ze haar eigen leven compleet overhoop gooit, neemt ze op de koop toe. Een ontspannende Deense serie met veel ironie. Mooi om te zien hoe de Deense docenten worstelen met dezelfde problemen als wij, zoals het gevecht om alle leerlingen met een ‘rugzakje’ een goede plek te geven. Netflix, drie seizoenen
Bekijk de trailer van Rita.

4 Hjordis

Docent Hjordis stal de harten van de kijkers van de serie Rita. Daarom kreeg dit personage een eigen serie. Volg de alternatieve Hjordis terwijl ze met leerlingen een toneelstuk in elkaar zet bij een anti-pestproject. Tijdens het maken rijst de vraag: in hoeverre mag je jezelf zijn? Mag de kleine Kristoffer een prinsessenjurk aan? En kan Hjordis haar eigen pestverleden loslaten? Niet te zware serie, die je eventueel ook met kinderen uit de bovenbouw kunt kijken. Netflix, vierdelige serie.
Bekijk de trailer van Hjordis.

5 Educating Cardiff

Het Britse Channel 4 maakte een aantal series waarin het dagelijks leven op echte middelbare scholen gevolgd wordt: Educating Essex, Educating Yorkshire, Educating the East End en Educating Cardiff. Behalve een kijkje in een middelbare school, krijg je ook een kijkje in het Britse schoolsysteem waar leerlingen elke dag in uniform lopen. Educating Cardiff is extra leuk vanwege het bijzondere schoolhoofd Joy Ballard.
Educating Cardiff op Chanel 4

6 Autistic Driving School

Kun je als autist leren autorijden? Deze twee Britse rij-instructeurs vinden van wel. Het vergt veel geduld en begrip. Zo nemen veel jongeren in het autistisch spectrum elke instructie erg letterlijk, wat voor grappige situaties zorgt. De documentaire volgt een aantal autistische jongeren op weg naar dat begeerde papiertje. Ook zie je hun ouders, die de gedachten van hun kwetsbare kind achter het stuur soms doodeng vinden.
Bekijk de trailer van Autistic Driving School.

7 TED Talks

TED Talks zijn een wereldwijd fenomeen. Inspirerende mensen krijgen een stip op het podium en delen hun mening of ervaring. Hun speech wordt opgenomen en via het internet ontstaat een groot publiek. Op de rode TED-stip staan ook veel leerkrachten. Niet gek als je erover nadenkt, want als er een beroepsgroep is die met hart en ziel werkt… TED / ted.com serie met 10 talks van inspirerende docenten met uiteenlopende onderwerpen, zoals: ‘How I stopped the Taliban from shutting down my school’ en ‘3 rules to spark learning’.
Talks from inspiring teachers

8 #Iwishmyteacherknew

Op een dag gaf de Amerikaanse leerkracht Kyle Schwartz haar leerlingen een leeg blaadje met daarop de zin ‘I wish my teacher knew…’ De antwoorden die de kinderen gaven waren soms hilarisch, en soms zorgden ze voor een brok in de keel. Het gaf Kyle een nieuw inzicht in de behoeftes van haar leerlingen. Het filmpje dat ze ervan maakte, werd opgepikt door de media. Dat was het begin van een keten filmpjes van leerkrachten die de #Iwishmyteacherknew-briefjes van hun leerlingen delen. Op YouTube kun je deze filmpjes bekijken. Leuk om de teamvergadering eens te beginnen met zo’n filmpje.
#Iwishmyteacherknew filmpjes op Youtube.
Nieuwsitem over #Iwhismyteacherknew

9 The Principal

Grimmige Australische serie over schooldirecteur Matt Bashir die orde in de chaos moet scheppen op de beruchte Boys’ school. De school staat zo slecht bekend dat sluiting dreigt. Matt is ervan overtuigd dat hij een verschil kan maken. Zijn doorzettingsvermogen wordt getest door leerlingen, de buurt én collega’s. Dan wordt een leerling dood gevonden tussen de schoolcontainers… Netflix, vierdelige serie.
Bekijk de trailer van The Principal.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer top 10 en tips

Minder lawaai in je klas: 15 tips

15 tips voor minder lawaai in de klas!

Een vet vakantiegevoel: 8 toffe tips

8 tips voor een vet vakantiegevoel

Afsluiting van het schooljaar: 10 feestelijke tips

10 tips om het jaar feestelijk af te sluiten!

Raadsels: 21 tussendoortjes

21 raadsels als tussendoortjes voor in de klas!
14,836FansLike
4,816VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Frietjes!

Natuurlijk valt een kind een gat in zijn hoofd en komen hulpouders niet opdagen.

Leestip: De oma van mijn oma van mijn oma

Waar zullen onze kinderen wonen? Wat voor werk zullen ze doen? Zullen ze een partner vinden? Zullen ze wel gelukkig zijn? Een vooruitblik op de toekomst van onze kinderen.

Kopieerschool

Er is niks aan te doen. Mijn zoon zit nou eenmaal op een kopieerschool.