Home Corine Het zwarte gat dat zomervakantie heet

Column Corine

Het zwarte gat dat zomervakantie heet
H

Corine is journalist en stond vroeger voor de klas. Nu ze zelf twee zoons heeft, bekijkt ze het onderwijs van een heel andere kant.

Ze is dol op schrijven, de creativiteit van haar kinderen, frambozen, het strand en het keihard meezingen met liedjes in de auto.

Uit respect voor de privacy van haar kinderen en de leerkrachten, passen we de namen aan.

'Als beginnend leerkracht was ik verbijsterd over het niveau waarmee kinderen na de zomervakantie mijn groep 4 binnenkwamen.'

'Als beginnend leerkracht was ik verbijsterd over het niveau waarmee kinderen na de zomervakantie mijn groep 4 binnenkwamen.'

Elk jaar maak ik met de kinderen een bucketlist voor de zomervakantie. Toen de jongens twee jaar waren, bestond de lijst uit: spelen met mama en ijs eten. Heel veel ijs eten. Inmiddels staan er creatievere dingen op, zoals water uit een waterval drinken, de zonsondergang bekijken en zelf pindakaas maken. En natuurlijk… ijs eten. Dit keer geen gewoon ijsje, maar eentje met vijf bolletjes én slagroom én discospikkeltjes.

Wat niet op de lijst staat: rekenen en boeken lezen. Toch lijkt het erop dat ook die dingen onderdeel van de vakantie gaan worden. Levi heeft namelijk een overijverige juf die zich zorgen maakt over het zwarte gat dat zomervakantie heet. En weet je, ik begrijp haar nog ook. Als beginnend leerkracht was ik verbijsterd over het niveau waarmee kinderen na de zomervakantie mijn groep 4 binnenkwamen. Beetje simpel, maar ik dacht dat het aan mijn groep 3-collega lag. Totdat ik hoorde van de zomerdip. Kinderen zouden in de vakantie tot een maand teruglopen in hun ontwikkeling. Vanaf dat moment gaf ik de kinderen zelfgemaakte en verantwoorde vakantie-doeboeken mee.

Als ouder maak ik me hier eigenlijk helemaal niet meer druk om. Ach, laat ze lekker spelen. Spelen is goed voor de creativiteit, om te ontspannen en om dingen te leren waar ze op school niet aan toe komen. Laat ze toch. Totdat ik de juf van Levi sprak. Met een déjà vu naar mijn eigen tijd als juf begon ik te twijfelen. En te googelen. Bestaat die zomerdip eigenlijk echt?
In Amerika zijn de vakanties lang en lijkt er inderdaad een terugval te zijn, lees ik. In Nederland zijn leerkrachten het met elkaar eens: het bestaat. Maar echt wetenschappelijk aangetoond is het niet. Tenzij je het onderzoek van een educatieve-spellenfabrikant meetelt dat ‘bewijst’ dat de dip bestaat. Maar dat doet me toch te veel denken aan ‘wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’…

Het enige wat ik dus kan doen, is op mijn intuïtie afgaan. Die vertelt me om niet te varen op de zomerhuiswerklijst, maar op onze bucketlist. Want: nieuwe avonturen en familietradities zijn óók wat waard. Bovendien heb ik een alibi nodig om uit de bocht te vliegen. Om mijn kids één keer in het jaar een superijsje te gunnen. Ik verheug me er nu al op. We gaan het ijsje eten bij zonsondergang. En terwijl we genieten, vraag ik of ze weten waar de zon naartoe gaat… Tja, zo’n educatieve prachtkans kan ik ook in de vakantie niet laten schieten, toch?

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer van Corine

Paul

Zorg dat je als leerkracht alle kinderen ziet!

Respect

Corine heeft respect voor de leerkrachten.

Het zwarte gat dat zomervakantie heet

Corine maakt zich niet meer druk om de zomerdip!

Thuisjuf

Nieuwe columnist Corine is deze dagen thuisjuf!
14,840FansLike
4,845VolgersVolg
5,762VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.