Column Juf Floortje

ADHD
A

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

'Het maakt echt niet uit hoor, iedereen heeft wel iets!’

'Het maakt echt niet uit hoor, iedereen heeft wel iets!’

Daar staat ze. Haar handen trillen. Ze heeft een hele week gewerkt aan deze presentatie en wel twintig keer gecheckt of alles klopt. Vandaag gaat ze het haar klasgenoten vertellen.

‘Deze spreekbeurt gaat over mij,’ begint Noa dapper. Haar stem bibbert en klinkt een paar octaven hoger. De klas kijkt haar nieuwsgierig aan. Het is doodstil. Noa tikt op het bord en er verschijnt een YouTube-link op het scherm. Kinderen voor kinderen. Een jongen zingt over wat Noa wil zeggen. Ik ben niet gek, ik ben niet dom. Ik ben alleen te druk, ik weet zelf niet eens waarom.

Noa heeft even tijd om tot rust te komen. Haar friemelende vingers friemelen langzaam langzamer. Ze durft naar de klas te kijken en vangt de glimlach van haar vriendin. Een zucht, een snelle glimlach terug.
Als het liedje is afgelopen, vervolgt Noa haar verhaal. Ze vertelt over stofjes die informatie filteren, moeite met concentreren, impulsiviteit en wat je kunt doen tegen een vol hoofd. De poes aaien, bijvoorbeeld. Tijd voor nog een liedje, deze keer van Typhoon. De klas lacht om de hyperactieve videoclip. Noa kijkt trots, dit doet ze toch maar mooi. Achter in de klas zit Tim hevig te knikken. Ik loop even naar hem toe voor een snelle klop op de schouder. ‘Juf, dit heb ik óók,’ zegt hij zacht. Herkenning.

‘Dit was mijn presentatie,’ sluit Noa even later af, ‘maar ik wil dat jullie weten dat ik eigenlijk niet veranderd ben.’ Opeens toch weer zo breekbaar en kwetsbaar, terwijl ze met een voorzichtige blik de klas in kijkt. Er klinkt spontaan applaus. Een stuk of twintig vingers schieten de lucht in. ‘Wat dapper!’ roept Karim voor zijn beurt. ‘Het maakt echt niet uit, hoor, iedereen heeft wel iets,’ klinkt het vanuit de andere kant van de klas. De reacties zijn grandioos. Het regent complimenten en aanmoedigingen, en Noa glimt van trots.

Aan het einde van de dag zie ik de moeder van Noa bij het raam staan. Ze kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijkt me vragend aan. Ik steek mijn duim op. Haar dochter deed het werkelijk fantastisch. Zodra Noa haar moeder ziet, springt ze van haar stoel. Ik knik, ga maar vast. Noa rent naar de deur en racet door naar buiten. De hele klas kijkt toe hoe ze haar moeder in de armen springt. ‘Wat zielig dat ze zo zenuwachtig was, hè?’ hoor ik twee meiden zeggen. ‘Ze blijft toch gewoon dezelfde Noa?’

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

ADHD

Een presentatie over ADHD in de klas van juf Floortje.

Quarantaine

Juf Floortje heeft een aantal leerlingen in quarantaine.

Jas aan

Juf Floortje is druk met jassen.

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!
14,840FansLike
4,858VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderpraatje: kribbe

Juf: 'Weet iemand wat een kribbe is?' 'Ja juf, het is een soort Maxi-Cosi!'

Leestip: Het officiële Scratch jr. boek

Programmeren is niet alleen bestemd voor nerds en mensen die dol zijn op computers. Elk kind kan het (leren). En elke leerkracht ook.

Lente 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.