Home Juf Floortje Breinbreker

Column Juf Floortje

Breinbreker
B

Floortje Kroeze (34 jaar) is moeder van Jip (2 jaar), Lot en Nina (tweeling, 1 jaar) en juf op een basisschool in Weesp. Ze is gek op verse potloodpunten, sinaasappels, mooie voorleesboeken en de verrassende kronkels van het kinderbrein. Vooral het laatste probeert ze te vangen in haar columns.

‘Misschien telt de juf niet mee,’ doet Naut een poging, ‘omdat zij niet een echt persoon is?’

‘Misschien telt de juf niet mee,’ doet Naut een poging, ‘omdat zij niet een echt persoon is?’

Grinnikend sta ik bij het digibord. Daarop is zojuist een ‘tussendoortje’ verschenen voor de kinderen, een korte vraag tussen de lessen door. Waar die vraag meestal een beknopte herhaling is van lesstof (‘schrijf de goede persoonsvormen’, ‘benoem de breuk’ of ‘hoeveel bespaar je met deze aanbieding?’), gaat het vandaag over iets anders: met hoeveel personen zijn we op dit moment in dit lokaal?

De kinderen kijken me verveeld aan. ‘Juf, dit is toch een makkie?’ Goed, kom dan maar op met je antwoord. Er wordt voor de zekerheid nog eens geteld, maar eigenlijk is het duidelijk: 28 kinderen, min één, want Mo is ziek. Plus één, want de juf is ook een persoon. Gewoon 28 dus.

Fout. Fout? Er wordt onder tafels en in kasten gekeken. De schuifdeuren van de knutselhoek worden bruusk geopend en de kinderen kijken – alsof iemand zich daar zou kúnnen verstoppen – verwoed achter lijmpotjes, scharen en stapels gekleurd papier.

‘Misschien moeten we Mo wél meerekenen,’ oppert Liza, ‘misschien is zijn ziel wel gewoon aanwezig.’ Jakkie, Liza, Mo ligt gewoon met een onschuldig buikgriepje in bed. Samen met zijn ziel. ‘Misschien telt de juf niet mee,’ doet Naut een poging, ‘omdat zij niet een echt persoon is?’ En bedankt. Nog steeds fout.

Dan ontdekt iemand de foto’s op de muur. ‘Kijk! Daar staan nog mensen op! Kan dat het zijn?’ Nee, ik zoek personen met een hartslag. ‘De ramen staan open,’ roept Marie, ‘misschien hoort het schoolplein daardoor ook een beetje bij het lokaal?’ Weer mis.

De kinderen worden stil. Ze zijn officieel door hun ideeën heen. Meewarig schud ik mijn hoofd. Jongens, niet opgeven. ‘Denk eens aan de tante van Tim. Wat was daar ook alweer mee aan de hand?’ ‘Die heeft een baby gekregen,’ reageert Tim direct, ‘maar die ligt hier heus niet verstopt, hoor.’ Nee. Díé niet.

‘Juf,’ Nauts mond valt open van verbazing, ‘krijg jíj een baby?’

Ik knik. Ja! Ik ben zwanger! En wat is dan het antwoord op de vraag? Borre staat al te springen op zijn stoel: ‘29 natuurlijk!’ Opgetogen loop ik weer naar het digibord, waar ik nóg een verrassing voor de kinderen in petto heb. Ik klik door naar de foto van de laatste echo. Met wel drie ervaringsdeskundigen in de klas is het meteen duidelijk: ‘Juf! Dat zijn er TWEE!’

Gejuich barst los, samen met naamideeën, voorspellingen en hilarische vragen als: ‘Mag degene die als eerste geboren wordt dan ook later naar bed, omdat die ouder is?’ Er wordt gediscussieerd over de betekenis van één- en twee-eiig en er worden kritische blikken op mijn buik geworpen. Als een collega een halve minuut later toevallig binnen komt lopen, wordt ze direct vastgeklampt door twee hysterische meiden. ‘Weet je wat onze juf net heeft verteld?!’ De klas is buiten zinnen, het is heerlijk.

Zwanger van een tweeling. Heftig en pittig en stiekem best even slikken, maar uiteindelijk natuurlijk fantastisch. Want een tweeling, dat kan toch alleen maar een dubbele portie geluk betekenen?

Floortje Kroeze (32 jaar) is moeder van Jip (0 jaar) en al tien jaar gymjuf op een basisschool in Amsterdam. Hoewel ze met veel plezier in de gymzaal staat, was ze ook nieuwsgierig naar het lesgeven in een ‘gewoon lokaal’. Inmiddels heeft zij haar pabo-diploma behaald en staat ze, naast haar gymlessen, twee dagen voor de klas.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Floortje

De huishoek

Juf Floortje heeft een zieke baby...in de huishoek!

Videobellen

Juf Floortje videobelt met haar kleuters!

Nieuwe kleuters

Juf Floortje verwelkomt haar nieuwe kleuters!

Het nieuwe leven

Het verlof van juf Floortje is voorbij!
14,838FansLike
4,815VolgersVolg
5,759VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Zomer

De allerleukste lessuggesties rondom 'zomer'.

De zee

De allerleukste lessuggesties rondom 'de zee'.

Jaarkaartjes

De laatste maanden van het jaar zijn druk, gezellig en soms spannend voor de kinderen. Kijk samen terug op het afgelopen jaar, wat ging er fout en waar kunnen jullie van nagenieten?

Makey Makey Go

Meester Sander probeert de leukste dingen voor je uit. Is het zo mooi als de verpakking je wil laten geloven?

Juffenzus

Juf Astrid heeft een juffenzus.