Home Marc Stiltetekens

Column Marc

Stiltetekens
S

Marc ter Horst (52 jaar) is vader van Simon (14 jaar) en Aniek (16 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘Van oerknal tot robot’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

'Als een ware Don Hector Salamanca ringde ik de bel tot ik de aandacht had.'

'Als een ware Don Hector Salamanca ringde ik de bel tot ik de aandacht had.'

Ik neem aan dat de meeste leerkrachten zo hun eigen manier hebben om de klas stil te krijgen. Voor mij is het altijd weer afwachten wat de lokale usances zijn, aangezien ik als schrijver in de klas zelden twee keer dezelfde groep voor me heb.

Het voordeel is natuurlijk dat een beetje groep de eerste les van wie dan ook geduldig de kat uit de boom kijkt. En in de meeste gevallen blijft het voor mij bij die ene les. Met een grote zwaai loop ik de klas uit en tegelijkertijd elk leven dat ik voor een uurtje mocht kruisen met mijn verhaal over boeken, klimaatverandering of een andere vorm van indoctrinatie.

Voor sommige leerlingen is de tragische vluchtigheid van onze ontmoeting juist reden om de kat vrijwel meteen met een welgemikte opmerking uit de boom te knikkeren. Die malle kinderboekenschrijver zien ze toch nooit meer. En als de leerkracht van dienst dan geen thuis geeft, moet ik zelf de orde herstellen. Nou, dan heb je aan mij een hele zachte heelmeester. Ik kijk de betreffende leerling even iets langer aan, vraag vriendelijk of hij of zij stil wil zijn en dreig in het uiterste geval dat we op deze manier nooit genoeg tijd hebben voor de quiz. Dat zal ze leren! Langer dan drie seconden maakt dit vaak geen indruk, dus gaan gedurende de les steeds meer kinderen zich roeren. Toch blijft het altijd binnen de perken en zorgt het vooral voor meer gezelligheid en niet voor stinkende wonden.

Alleen als Schoolschrijver zijn de kinderen niet zomaar van me af. Tijdens zo’n traject bezoek ik immers tien weken lang elke week dezelfde groepen. Daar kom je niet weg als zachte heelmeester. Gelukkig stond er in een van de klassen een handig hulpmiddel dat ik na een beleefd ‘Ahum’, gevolgd door een best stoere ‘Kom op jongens!’ veelvuldig heb ingezet: de hotelbel. Als een ware Don Hector Salamanca ringde ik de bel tot ik de aandacht had.

Maar de meest raadselachtige manier om de klas stil te krijgen vind ik toch wel die met je linkerhand in de lucht en je rechterwijsvinger op je lippen. Vooral ook omdat het meestal kinderen zijn die het gebruiken. Dat had je op mijn lagere school in Arnhem-Zuid niet moeten proberen. Je huiswerk af hebben of vrijwillig een boek lezen was daar al voldoende reden om voorgoed voor lievelingetje van de meester uitgemaakt te worden en na school bij het poortje door Nollie en zijn makkers opgewacht te worden. Dus elke keer als ik in een klas een tritsje kinderen dit gebaar zie maken, volg ik dankbaar hun voorbeeld, maar vraag ik me vooral af: hoe overleven jullie straks op het schoolplein? Iedere vorm van geruststelling daaromtrent ontvang ik graag in de mail.

Marc ter Horst (50 jaar) is vader van Simon (12 jaar) en Aniek (14 jaar). Hij is tekstschrijver, educatief auteur en schrijver van informatieve kinderboeken, waaronder ‘De oma van de oma van mijn oma’, ‘De wortels van Oranje’ en ‘Palmen op de Noordpool’.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Meester Marc

Stiltetekens

Marc probeert stiltetekens uit.

De Schoolschrijver

Marc ís Schoolschrijver!

Klimaatverandering

Marc stelt klimaatverandering aan de kaak.

Thema’s

Marc wil thema’s recyclen
14,840FansLike
4,833VolgersVolg
5,764VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Herfst

De allerleukste lessuggesties rondom 'herfst'.

Boekpromotie

De allerleukste lessuggesties rondom 'boekpromotie'.

Kinderpraatje: frisse neus halen

Tim: ‘Juf ik wil niet naar buiten. Het regent.’ Juf: ‘Het is goed om een frisse neus te halen.’ Aron: ‘Dan steken we toch onze neus door het raam?’ Tim: ‘Met een rietje, dan kan ons hoofd binnen blijven!’

Veertig dagen vakantie

Het klinkt misschien dan ook heel gek als ik zeg: laten we die lange zomervakantie afschaffen…

Winter 2017

Leuke lessen rondom de winter bij de methode.