Home Juf Naomi Een nieuw begin

Column Juf Naomi

Een nieuw begin
E

Juf Naomi Smits (38) staat stralend voor groep 3 & 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (2). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.

'Het was wel even schakelen van onderbouw naar bovenbouw: vermenigvuldigen met decimale getallen is heel wat anders dan splitsen tot twintig.'

'Het was wel even schakelen van onderbouw naar bovenbouw: vermenigvuldigen met decimale getallen is heel wat anders dan splitsen tot twintig.'

Een nieuw jaar. Nieuwe rondes, nieuwe kansen. Voor jou, voor jouw klas en ook voor mij. Vooral voor mij, want voor de kerstvakantie heb ik afscheid genomen van mijn groep 3, mijn collega’s en mijn geliefde school.

Dat afscheid viel me zwaar. Ik heb heel wat tranen gelaten. Het is niet niks om in een tijd met enorme lerarentekorten halverwege het schooljaar te switchen. Vreselijk vond ik het om mijn team, de ouders, mijn lieve leerlingen en mijn fantastische duo in te lichten. Hoe kon ik – als toegewijde leerkracht – mijn groep 3 in de steek laten?
Gelukkig zijn kinderen erg flexibel en de hoeveelheid knuffels, kaartjes, presentjes en vergeet-me-nietjes zal me altijd blijven herinneren aan die mooie tijd op mijn allereerste school. Tien jaar lang flamingo’s, glitters, bingo en veel voorlezen. Tien jaar prachtige herinneringen. Maar na tien jaar vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. En die uitdaging kwam eerder dan ik had gedacht.

Schrik niet trouwens, ik werk nog steeds in het onderwijs. Maar wel op een andere school, voor een ander bestuur, in een andere bouw, in een ander team. Alles is anders en dat maakt het tegelijkertijd zo spannend. In de kerstvakantie ben ik in de lesstof gedoken. Wat moeten de leerlingen kennen en kunnen aan het eind van het jaar? Het was wel even schakelen van onderbouw naar bovenbouw: vermenigvuldigen met decimale getallen is heel wat anders dan splitsen tot twintig. En de bedrijvende en de lijdende vorm uitleggen is van een andere orde dan een letter aanleren. Ik vind het heerlijk om mijn oude kennis op deze manier weer op te frissen en leuk om weer andere didactische vaardigheden in te zetten.

Op praktisch vlak word ik ook uitgedaagd. Ik weet de code van het kopieerapparaat (nog) niet, verdwaal een aantal keer op weg richting de koffiekamer en ik ben vergeten hoe die ene collega-leerkracht heet. Ik heb mezelf voorgenomen – en met mijn nieuwe directeur afgesproken – om rustig de tijd te nemen om alles en iedereen te leren kennen. Het is dan ook fijn dat we het nieuwe jaar starten met een studiedag, ook al dwalen tijdens de inspirerende sessies mijn gedachten af en toe stiekem af naar mijn oude groep. Heeft Liva nu haar B-diploma al? Heeft Mik geoefend met lezen in de vakantie? En hoe is het met het hondje van Daisy?

De dagen daarna begint het dan echt. Van beginnende lezertjes naar schoolverlaters. Mijn nieuwe klas bestaat uit een vrolijke groep enthousiaste (bijna)-pubers. Uiteraard proberen ze me uit, maar ik waak ervoor dat ze mijn grenzen overgaan. Ik benader ze duidelijk, consequent en met de nodige dosis humor. Het werkt. En zo vliegen de eerste dagen voorbij. De kop is eraf. Ik ben nu juf van groep 7 en 8.

Ik ga er een mooi 2020 van maken. Doen jullie mee?

Juf Naomi Smits (36 jaar) staat stralend voor groep 3 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (0 jaar). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes en flamingo’s.

Wil jij Juf & Meester ontvangen?

Schrijf je in voor Mijn Malmberg

Schrijf je gratis in voor Mijn Malmberg en vink bij je profielgegevens aan dat je Juf & Meester wilt ontvangen. Het magazine wordt dan twee keer per jaar gratis naar je schooladres gestuurd. Verzenden naar een privéadres is helaas niet mogelijk.

Juf & Meester wordt gratis verstuurd aan leden van MijnMalmberg.nl die minimaal eenmaal per jaar op hun account inloggen.

Meer Juf Naomi

Uit het systeem

Juf Naomi staat haar mannetje.

Een waar genoegen

De laatste column van juf Naomi

Trouw tot de bovenbouw

De groep 8 van juf Naomi wil nog niet trouwen.

Een nieuw begin

Juf Naomi start het nieuwe jaar op een andere school.
14,840FansLike
4,857VolgersVolg
5,766VolgersVolg

Mijn Malmberg

Word lid van Mijn Malmberg. Altijd gratis actueel lesmateriaal, direct inzetbaar in de les. Je hoeft alleen de lessen uit te printen en uit te delen. En je krijgt Juf & Meester 2x per jaar bij jou op school!

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in: gratis lessuggesties via Mijn Malmberg.

December

De allerleukste lessuggesties rondom 'december'.

Aarde

De allerleukste lessuggesties rondom 'aarde'.

Kinderen en dronken mensen

Je wilt zo’n kind niet aan zijn ouders laten twijfelen. Maar toch.

Leestip: De Bernadette Watts collectie

De donkere dagen van de winter vragen om sfeervolle boeken. Laten we hopen op een beetje sneeuw en ijs erbij, om het wintergevoel te versterken. In dit boek vol met bekende sprookjes zijn prachtige tekeningen van illustrator Bernadette Watts gebundeld.

Nieuwtje

Juf Floortje heeft een heel leuk nieuwtje!